Ga naar inhoud

23 maart 2022Wonen

Gas besparen: 10 tips voor een lagere energierekening

Vrouw zit op de bank onder een deken te schrijven in een boekje met haar koptelefoon op en een laptop en telefoon op de tafel naast haar

Of je nu schrikt van de hoge gasprijzen of wat milieubewuster wilt leven, er zijn redenen genoeg waarom je gas zou willen besparen. En dat kan al met een paar hele simpele trucs. We ze zetten de 10 beste tips om gas te besparen voor je op een rij.

1. Zet de verwarming lager

De makkelijkste tip, waarmee je op jaarbasis flink wat gas kunt besparen! Je hoeft natuurlijk niet direct in de kou te gaan zitten. Als je de thermostaat 1 graad lager zet, bespaar je al zonder in te leveren op comfort. En is het toch wat te fris, pak dan een dekentje of trek een trui aan.

2. Zet de verwarming uit in kamers waar je niet bent

Natuurlijk, het is fijn als het lekker warm is als je de badkamer binnenloopt. Maar ja, die verwarming staat daar wel de hele dag aan. En dat terwijl je er over de hele dag misschien maar een half uurtje bent. Hartstikke zonde dus. Hetzelfde geldt voor de logeerkamer en andere ruimtes in huis waar je weinig bent.

3. Gebruik je airco als verwarming

Heb je een airco in de kamers waar je niet zo vaak bent? De meeste airco’s kunnen naast koelen ook verwarmen. Dat gaat sneller dan via de cv en bovendien elektrisch, dus je bespaart zo direct op je gasverbruik.

4. Zet je cv-ketel op de eco-stand

De meeste cv-ketels staan standaard ingesteld op de comfort-stand. Die stand zorgt ervoor dat je snel warm water hebt als je de kraan opendraait. Maar dit betekent ook dat er steeds water warm gehouden moet worden en dat kost veel energie. Met de eco-stand moet je iets langer op je warme water wachten, maar bespaar je wel flink wat gas.

5. Zet je cv op 60 graden

Heeft je cv-ketel de optie om zelf de aanvoertemperatuur aan te passen? Dan kun je deze verlagen. Standaard staat deze meestal ingesteld op 80 graden. Maar je kunt deze ook prima op 60 graden instellen, zonder dat je daar iets van merkt. Nou ja, je merkt het wel op je energierekening: met deze tip kun je tot wel 20% gas besparen!

6. Niet vergeten: je cv bijvullen en ontluchten

Hoor je wel eens wat borrelen in de verwarming? Dan zit er lucht in je cv-installatie, waardoor deze niet optimaal werkt. Gelukkig kun je eenvoudig zelf je cv-ontluchten. Zie je na het ontluchten dat de druk lager 1,5 bar is? Dan moet je ook nog even je cv bijvullen.

7. Plaats radiatorfolie achter de verwarming

De meeste radiatoren staan een stukje van de muur. Daardoor gaat veel warmte verloren door de koude buitenmuur of de ramen. Daarmee verstook je dus onnodig veel gas. Door radiatorfolie te plaatsen voorkom je dat je zoveel warmte verliest. Je kunt hiermee per vierkante meter wel 10 tot 50 m3 gas per jaar besparen.

8. Doe 's avonds de gordijnen dicht

Die houden namelijk de warmte tegen, zodat die in huis blijft. Let er natuurlijk wel op dat de gordijnen niet voor de radiator hangen. Is dat bij jou thuis wel zo? Dan kun je overwegen om de gordijnen in te korten, of te vervangen door bijvoorbeeld rolgordijnen.

9. Douche in 5 minuten

Natuurlijk is het heerlijk om af en lekker lang onder de warme douche te staan. Maar als je dat elke dag doet loopt de energierekening aardig op. Gemiddeld staan Nederlanders zo’n 9 minuten onder de douche. Als je daar 5 minuten van maakt heb je al bijna de helft van het gas bespaard!

10. Dicht naden en kieren in huis

Maak als het koud is eens een rondje door je huis. Let daarbij vooral goed op deuren en ramen. Voel je de kou daar naar binnen stromen? Door dit soort kieren en naden te dichten, voorkom je dat je huis warmte verliest. Dit kan heel eenvoudig met bijvoorbeeld tochtstrips, een brievenbusborstel of kit.

Deel dit bericht