22 september 2016Wonen
De herfst in aantocht….. wat doet u om schade te voorkomen?
Ook het typische herfstweer met veel regen en wind komt er aan. Bent u er klaar voor? Wat doet u om schade te voorkomen?
Controleer uw dakgoot regelmatig
Veel bladeren waaien door de lucht en belanden in de dakgoot. Vooral als er hoge bomen in de buurt staan of als de goten laag hangen. Als de bladeren niet regelmatig verwijderd worden, raakt de dakgoot verstopt en loopt over.
Als dit water aan de binnenkant van de goot overloopt, kan snel een grote waterschade in de woning ontstaan. Voor extra zekerheid, of als de zin om de goten te reinigen vaak ontbreekt, kan overwogen worden bladvangers in de goot aan te brengen. Regelmatig de dakgoot schoonmaken is in ieder geval belangrijk.
Verstopte afvoer op platte daken
Platte daken zijn erg gevoelig voor lekkage. Ook de afvoer van een plat dak gaat gemakkelijk verstopt zitten. Gemiddeld gaat de dakbedekking van platte daken zo'n 15 jaar mee. Loop daarom in de herfst ook het platte dak even na. Ziet u scheurtjes in de dakbedekking of opstaande randjes, dan wordt het tijd er een professional bij te halen die u kan adviseren over het al dan niet vervangen van de dakbedekking.
Ruim de tuinmeubelen op tijd op
Met het mooie weer denk je er vast nog niet aan. Maar, als het weer ineens omslaat, is het vaak te laat. De tuintafel en stoelen waaien door de tuin en maken schade aan bloempotten en beplanting. Ook de meubelen zelf komen niet ongeschonden uit de strijd. Of nog erger, ze waaien door de ruiten. Door ze op tijd binnen te zetten kan schade makkelijk voorkomen worden.
Laat uw CV-ketel onderhouden
Tegenwoordig hebben de meeste mensen een onderhoudscontract voor de CV-ketel. Dat is niet altijd genoeg. De winter is een zware periode voor de ketel. Goed om de ketel voor de winter in goede conditie te brengen. Eén van de dingen die daarvoor belangrijk is dat er voldoende druk in het systeem zit. Vul de ketel daarom in de herfst bij. Dat voorkomt dat de ketel in storing valt. Let op: na het bijvullen van de ketel de slang losmaken en afgekoppeld bij het vulpunt ophangen. Nooit onder druk tussen de kraan en ketel laten hangen. Vulslangen zijn niet gemaakt om lang onder druk te staan en zullen na verloop van tijd knappen. Schade ten gevolge van vulslangen is in veel gevallen niet verzekerd via uw woonverzekering.
Geef de inbreker geen kans
Inbrekers voelen zich fijn in het donker. Zet ’s avonds een buitenlamp aan, zorg voor lampen met bewegingsmelders rond de woning en sluit de deuren en ramen goed af. Dat schrikt inbrekers af. Zorg ook voor goed hang- en sluitwerk, zodat ze niet snel binnen kunnen komen. Een alarmsysteem heeft natuurlijk ook een afschrikwekkend effect op inbrekers.
Bekijk hier de meest voorkomende inbraakmethoden.
Met deze maatregelen is de kans op schade weer veel kleiner geworden. Voor u lekker slapen, voor ons een lagere schadelast. Samen houden we de verzekeringen betaalbaar!
Erik Dokter, Univé Dichtbij
Deel dit bericht