Ga naar inhoud

20 april 2017Reizen

Buggy of rollator mee in het vliegtuig

Een buggy, rollator, scootmobiel of surfplank passen niet in je koffer. Terwijl je die toch op vakantie wilt of moet gebruiken. Gelukkig mag deze bagage meestal gewoon mee als je gaat vliegen. Maar hoe werkt dat?

Reizen met scootmobiel of rolstoel

Zogenaamde mobiliteitshulpmiddelen als een scootmobiel, rollator en rolstoel worden doorgaans gratis vervoerd in het vliegtuig. Wel gelden er specifieke voorwaarden, bijvoorbeeld voor de afmetingen en het gewicht en het soort batterijen. Informatie daarover vind je op de website van de vliegmaatschappij. Geef bij het boeken van de vlucht aan dat je een scootmobiel of rolstoel meeneemt, want de ruimte daarvoor is maar beperkt.

In de rolstoel naar het vliegtuig

Laat bij het boeken ook weten dat je niet zelfstandig kunt lopen of traplopen. Er wordt dan voor begeleiding naar het vliegtuig gezorgd. Soms mag je zelf naar de gate rijden, maar het kan ook zijn dat je je rolstoel of scootmobiel bij de incheckbalie moet afgeven. Om zeker te weten dat alles goed geregeld wordt, kun je het beste 2,5 uur voor vertrek inchecken. Passagiers die niet goed kunnen lopen, mogen meestal het eerst aan boord en stappen als laatste uit.

Buggy tot de gate?

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je ook gratis een buggy of kinderwagen meenemen. Je kunt je kind vaak tot de gate vervoeren als de buggy licht en opvouwbaar is, maar niet altijd. Zoek daarom van tevoren uit hoe de regels zijn door te bellen of op de website van vliegmaatschappij te kijken. Een grotere kinderwagen geef je af bij de incheckbalie. Je baby of peuter moet je daarna zelf naar het vliegtuig dragen.

Betalen voor sportuitrusting in vliegtuig

Wil je bijzondere bagage meenemen zoals een fiets, een surfbord, duikspullen of ski’s? Vliegmaatschappijen gaan daar verschillend mee om. Soms mag deze bagage zonder bijbetaling mee als deze binnen de bagagevrijdom valt: het gewicht aan bagage dat gratis in het ruim vervoerd wordt (vaak 20 kilo). Maar het kan ook zijn dat je er apart voor moet betalen. De tarieven vind je op de website van de vliegmaatschappij. Daar lees je ook wat je moet doen voordat je spullen aan boord mogen. En vergeet niet om van tevoren ruimte te reserveren. Je loopt anders het risico dat je je spullen op de luchthaven moet achterlaten.

Waardevolle spullen als handbagage

Is bagage die niet in een tas of koffer zit, verzekerd op de reisverzekering van Univé? Jazeker. Wel moet je er voorzichtig mee omgaan. Waardevolle spullen zoals laptop, camera, sieraden, muziekinstrumenten, mobiele telefoons en brillen of contactlenzen zijn daarom niet verzekerd als ze in het ruim vervoerd worden. Neem ze daarom mee in je handbagage.

Bagage beschadigd aangekomen

De bijzondere bagage die wel meegaat in het ruim moet je zo goed mogelijk inpakken, bijvoorbeeld in transporthoezen of dozen. De vliegmaatschappij vraagt dat ook van je. Komen je spullen beschadigd aan, laat dan op de luchthaven daarover direct een rapport opmaken. Je kunt dan de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk stellen. Is de luchtvaartmaatschappij niet aansprakelijk te stellen, dan kun je een beroep doen op de reisverzekering.

Voldoende verzekerd

Met een reisverzekering van Univé is je bagage verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadigingen. Je kunt kiezen uit verschillende verzekerde bedragen. Als je dure spullen meeneemt, kies dan ook een hoger verzekerd bedrag.

Deel dit bericht