Ga naar inhoud

1 oktober 2019Wonen

Bent u langdurig ziek? Beëindig dan snel uw slapend dienstverband!

Ben je langer dan 2 jaar ziek? Dan kan het zijn dat je werkgever jouw arbeidscontract als zogenoemd ‘slapend dienstverband’ laat bestaan. Dat is voor de werkgever gunstig. Het bedrijf hoeft iemand die 104 weken of langer ziek is, geen loon meer te betalen. En omdat het dienstverband blijft, ook geen speciale ontslagvergoeding. Deze ontslagvergoeding wordt ook wel transitievergoeding genoemd.

Werkgevers verplicht om slapende dienstverbanden te beëindigen

Slapende dienstverbanden werden eerder door rechters gewoon toegestaan. De Hoge Raad heeft  onlangs anders besloten. De hoogste rechter bepaalde dat een werkgever een werknemer niet in een ‘slapend dienstverband’ mag houden om de betaling van de transitievergoeding te ontlopen. Dat is geen goed werkgeverschap. Belangrijkste reden hiervoor is dat er een nieuwe wet in werking treedt, de Wet Compensatie Transitievergoeding. Met deze wet kan een werkgever (een groot deel van) de betaalde transitievergoeding gecompenseerd krijgt van het UWV. Dit geldt met terugwerkende kracht tot 1 juli 2015.

Verplicht

Een werkgever is dus verplicht om, op verzoek van een arbeidsongeschikte werknemer, het slapend dienstverband te beëindigen. En daarbij een bedrag ter hoogte van de wettelijke transitievergoeding te betalen. Deze vergoeding kan een werkgever dus (gedeeltelijk) terugkrijgen van het UWV. Alleen in situaties waarin een werkgever duidelijke gerechtvaardigde belangen heeft om de arbeidsongeschikte werknemer toch in dienst te houden, kan een werkgever niet verplicht worden om het dienstverband te beëindigen.

Gelden deze situaties voor jou?

In deze situaties is het gunstig om voor 1 januari 2020 het dienstverband te laten eindigen:

  • Je hebt een dienstverband van langer dan 10 jaar (voor 1 januari 2020)
  • Je bent ouder dan 50 jaar 
  • Je bereikt op korte termijn de AOW-leeftijd (na de pensioendatum is geen transitievergoeding meer verschuldigd).

Rechtsbijstand

Doet een van bovengenoemde situaties zich voor, neem dan spoedig contact met ons op.  Dit kan zowel voor klanten als niet-klanten.

  • Ben je verzekerd voor rechtsbijstand (module werk & inkomen)?  Dan bekijken wij wat we voor je kunnen betekenen. 
  • Ben je niet verzekerd voor rechtsbijstand of heb je geen module Werk & Inkomen?  Dan is Rechtshulp On Demand wellicht iets voor jou.

De transitievergoeding wordt per 1 januari 2020 lager

Tot 1 januari 2020 geldt er een speciale regeling voor werknemers die een dienstverband langer dan 10 jaar hebben en met name voor werknemers van 50 jaar en ouder. Door het wijzigen van deze regeling zullen de transitievergoedingen voor deze medewerkers na 1 januari 2020 lager zijn dan nu. Reden genoeg dus om op korte termijn actie te ondernemen.

Ben je werkgever?

Misschien denk je dat het veel geld gaat kosten als je nog voor 1 januari 2020 de contracten van werknemers met een slapend dienstverband moet beëindigen. Toch hoeft dit niet zo te zijn. De Wet Compensatieregeling Transitievergoeding biedt jou de mogelijkheid om de verschuldigde transitievergoeding terug te krijgen van het UWV. Dat kan vanaf 1 april 2020 met terugwerkende kracht, dus je financiert het bedrag wel eerst voor.

Deel dit bericht