Ga naar inhoud

Dakgoot verstopt: oorzaken en oplossingen

De dakgoot van uw huis zorgt ervoor dat het regenwater vanaf het dak netjes wordt opgevangen en afgevoerd. Wanneer de dakgoot verstopt raakt kan dat op verschillende manieren voor overlast en schade zorgen. Op deze pagina leest u hoe een verstopte dakgoot herkent, voorkomt en oplost.

De functie van een dakgoot

De dakgoot vangt het water op dat bij een regenbui op het dak valt. Via de regenpijp wordt het water vervolgens afgevoerd, bijvoorbeeld in het riool of een regenton. Zonder die dakgoot zou het water recht naar beneden vallen. Dat zorgt voor grote plassen rondom het huis en en kan zelfs schade veroorzaken.

Problemen bij een verstopte dakgoot

Wanneer de dakgoot verstopt raakt kan dat voor allerlei problemen zorgen. Het hemelwater kan namelijk niet meer weg via de gewone afvoer. Ook kan de regenpijp verstopt raken. Als het veel regent zal het water op een andere manier weglopen. Dat kan voor schade zorgen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • houtrot en schimmel
  • vochtige buitenmuren
  • loslatende specie
  • lekkages in huis

Daarnaast kan ook de dakgoot zelf beschadigd raken, wat natuurlijk ook voor vervelende extra kosten zorgt.

Zo ziet u dat de dakgoot verstopt is

Een dakgoot die compleet verstopt is herkent u makkelijk. Het water loopt er duidelijk overheen. Maar het is juist belangrijk om al eerder te zien dat de dakgoot verstopt is. De volgende signalen zijn reden om de dakgoot eens verder te inspecteren:

  • de muur onder de dakgoot is vochtig na een regenbui
  • er groeien gras en plantjes in de dakgoot (die groeien op vocht en vuil)
  • u ziet veel vliegen of muggen rond de dakgoot (een teken dat er stilstaand water in de dakgoot is)

De dakgoot schoonmaken

Als de dakgoot verstopt is, moet deze natuurlijk schoongemaakt worden. Dat kunt u zelf doen, maar dat is best een spannend klusje. Staat u liever niet zelf op de ladder? Sluit dan een Veilig Wonen-abonnement af. Dan komt er elk jaar iemand om uw dakgoot schoon te maken.

Laat uw dakgoot schoonmaken