Ga naar inhoud

Je cv maakt geluid

In een cv-ketel gebeurt van alles om ervoor te zorgen dat het lekker warm is in huis. Het is dus niet zo gek dat je cv af en toe geluid maakt. Maar welke geluiden zijn normaal en bij welk geluid moet je je zorgen maken? Luister en lees mee, dan weet je precies hoe het zit.

De cv-ketel piept of fluit

Klinkt je cv alsof er een fluitketel op het fornuis staat? Dan komt dit vaak ook echt door kokend water in de installatie. Het water kan dan niet goed doorstromen, waardoor de temperatuur oploopt tot het aan de kook raakt. Het klinkt dan alsof de cv piept of fluit. De oorzaak is vaak een warmtewisselaar die verstopt is geraakt. Om dit zeker te weten en het probleem op te lossen kun je het beste een cv-monteur langs laten komen.

De cv-ketel tikt

Hoor je een tikkend geluid uit de cv-ketel komen? Dat kan verschillende oorzaken hebben:

1. Metaal krimpt en zet uit
Jouw cv-installatie heeft verschillende onderdelen van metaal, zoals de leidingen waar het water doorheen loopt. Wanneer metaal warm wordt zet het uit, als het afkoelt krimpt het. Hierbij kun je een tikkend geluid horen. De cv-ketel tikt niet zelf, het zijn meestal de leidingen die je hoort. Heel gewoon en niets om je zorgen over te maken.

2. Lucht in de leidingen
Als er veel lucht in de leidingen zit, kun je ook horen dat de cv-ketel tikt. Als er teveel lucht in je cv zit, werkt deze minder goed. De druk wordt te laag en je kunt dan het beste de cv ontluchten.

De cv-ketel bromt

Wanneer de cv-ketel bromt gaat het meestal om een hard, zoemend geluid. Wanneer je dit hoort kun je het beste bellen met jouw cv-monteur. De oorzaak is namelijk een pakking of een transformator die defect is. 

Deze onderdelen gaan door de storing trillen, waardoor het klinkt alsof de cv-ketel bromt. Door de trillingen kunnen andere onderdelen ook beschadigen. Het is dus belangrijk dat dit snel verholpen wordt.

Tijd voor cv-ketel onderhoud?

Wanneer de cv geluid maakt kan er van alles aan de hand zijn. Laat je cv-installatie daarom nakijken door een erkende installateur. Dit vergroot de levensduur van je cv en verkleint de kans op storingen.

Plan jouw cv-ketel onderhoud in