Ga naar inhoud

Uw cv maakt geluid

In een cv-ketel gebeurt van alles om ervoor te zorgen dat het lekker warm is in huis. Het is dus niet zo gek dat uw cv af en toe geluid maakt. Maar welke geluiden zijn normaal en bij welk geluid moet u zich zorgen maken? Luister en lees mee, dan weet u precies hoe het zit.

De cv-ketel piept of fluit

Klinkt uw cv alsof er een fluitketel op het fornuis staat? Dan komt dit vaak ook echt door kokend water in de installatie. Het water kan dan niet goed doorstromen, waardoor de temperatuur oploopt tot het aan de kook raakt. Het klinkt dan alsof de cv piept of fluit. De oorzaak is vaak een warmtewisselaar die verstopt is geraakt. Om dit zeker te weten en het probleem op te lossen kunt u het beste een cv-monteur langs laten komen.

De cv-ketel tikt

Hoort u een tikkend geluid uit de cv-ketel komen? Dat kan verschillende oorzaken hebben:

1. Metaal krimpt en zet uit
Uw cv-installatie heeft verschillende onderdelen van metaal, zoals de leidingen waar het water doorheen loopt. Wanneer metaal warm wordt zet het uit, als het afkoelt krimpt het. Hierbij kunt u een tikkend geluid horen. De cv-ketel tikt niet zelf, het zijn meestal de leidingen  die u hoort. Heel gewoon en niets om u zorgen over te maken.

2. Lucht in de leidingen
Als er veel lucht in de leidingen zit, kunt u ook horen dat de cv-ketel tikt. Als er teveel lucht in uw cv zit, werkt deze minder goed. De druk wordt de laag en u kunt dan het beste de cv ontluchten.

De cv-ketel bromt

Wanneer de cv-ketel bromt gaat het meestal om een hard, zoemend geluid. Wanneer u dit hoort kunt u het beste bellen met uw cv-monteur. De oorzaak is namelijk een pakking of een transformator die defect is. 

Deze onderdelen gaan door de storing trillen, waardoor het klinkt alsof de cv-ketel bromt. Door de trillingen kunnen andere onderdelen ook beschadigen. Het is dus belangrijk dat dit snel verholpen wordt.

Tijd voor cv-onderhoud?

Wanneer de cv  geluid maakt kan er van alles aan de hand zijn. Laat uw cv-installatie daarom nakijken door een erkende installateur. Dit vergroot de levensduur van uw cv en verkleint de kans op storingen.

Plan uw cv-onderhoud in