Ga naar inhoud

Cv-ketel uitzetten

De cv-ketel uitzetten doe je door de stekker uit het stopcontact te trekken. In de meeste situaties is dit echter geen goed idee. Moderne installaties zijn niet ontworpen om helemaal uitgeschakeld te worden. De meeste modellen hebben een pomp die af en toe actief moet zijn om in goede conditie te blijven. Het is dus belangrijk voor het onderhoud van jouw cv.

Cv-ketel in zomerstand of uitzetten?

De meeste mensen die de cv-ketel uitzetten doen dit in de zomer om energie te besparen. Het idee is dat de ketel dan toch niet hoeft te verwarmen en dus beter helemaal uit kan. Een logische gedachte, maar niet altijd nodig.

De meeste moderne cv-ketels zijn namelijk combiketels. Die verwarmen naast de verwarming ook het water dat je gebruikt in de keuken en badkamer. Alleen al om die reden is het niet erg praktisch om de cv-ketel helemaal uit te zetten.

Toch de cv-ketel uitzetten?

Als je een cv-ketel hebt die alleen de verwarming aanstuurt kun je deze uitzetten als je dat wilt. Volg in dat geval de aanwijzingen die je in de handleiding van je ketel vindt. Je loopt wel het risico dat dit nadelige gevolgen voor de installatie heeft.

Bovendien kun je in plaats van de ketel uitzetten ook de temperatuur van je thermostaat omlaag draaien. Zo verwarmt de ketel niet wanneer het eens een nachtje wat kouder is. Bovendien kan de ketel dan de pomp inschakelen wanneer dat nodig is om goed te kunnen blijven werken.