Lekkage aan uw cv-ketel

Een lekkage van uw cv-ketel is dubbel vervelend. De verwarming kan uitvallen en daarnaast kan er waterschade ontstaan. Het is dus belangrijk om een lekkage snel te repareren. Maar hoe weet u wat er precies lekt aan de cv-ketel, en hoe kunt lekkage voorkomen?

Soorten lekkage aan uw cv-ketel

Een cv-installatie bestaat uit verschillende onderdelen die kunnen gaan lekken. Om een lek op te sporen is het dus handig als u weet waar u moet zoeken. Meestal gaat het om een van de volgende soorten lekkages.

1. De cv-ketel lekt aan de onderkant
Bij een lek aan de onderkant van de cv-ketel is er meestal sprake van een kapotte ontluchter. Vaak ziet u dan ook wat aanslag op of rond de ontluchter.

2. De cv-ketel lekt condenswater
Wanneer de druk in de cv-ketel te hoog wordt, laat het overstortventiel wat condenswater afvoeren. Bij een kapot overdrukventiel gaat de cv-ketel condenswater lekken.

3. Lekkage aan de warmtewisselaar van de cv-ketel
De warmtewisselaar is een belangrijk onderdeel voor het verwarmen van water in de cv-installatie. Vooral bij oudere installaties kan deze nog wel eens gaan lekken.

4. Lekkage aan de verwarmingsbuis of radiator
Een lekkage aan uw cv-installatie hoeft niet altijd bij de ketel voor te komen. Ook de verwarmingsbuizen en radiatoren kunnen lekken. Controleer deze dus ook regelmatig.

Wat te doen bij lekkage aan uw cv-ketel

Is de lekkage zo erg dat er vochtige plekken ontstaan? Dan moet er zo snel mogelijk een erkend cv-installateur naar kijken. Die kan de lekkage precies opsporen en voor u repareren.

Ziet u geen lekkage, maar valt de druk van de cv-ketel wel steeds weg? Dan kan de lekkage zich bevinden op een plek die u niet goed kunt zien. Voordat u een monteur laat langskomen, kunt u eerst de cv-ketel bijvullen

Is de druk van de cv-ketel na een paar dagen alweer onder de 1,5 bar? Dan is er waarschijnlijk sprake van een lekkage. U kunt het beste een monteur naar de installatie laten kijken.

Lekkage voorkomen

De beste manier om lekkage aan uw cv-ketel te voorkomen is het uitvoeren van regelmatig onderhoud. Laat uw cv onderhouden door een erkend installateur, het liefst elke twee jaar. Een lekkage helemaal voorkomen kan helaas niet. Maar met regelmatig onderhoud is die kans wel een stuk kleiner.

Plan uw cv-onderhoud in