Ga naar inhoud

Mag ik mijn cv-ketel inbouwen?

Een cv-ketel is een belangrijk onderdeel van je huis, maar wel één dat je het liefst uit het zicht hebt. Maar hoe doe je dit? Je kunt sommige huishoudelijke apparaten inbouwen, zoals je wasmachine of droger. Je hebt misschien ook al een inbouw thermostaat voor je cv-ketel. Maar mag dit eigenlijk ook met de cv-ketel zelf, als deze niet op een praktische plek in je huis hangt? Dat hangt van een aantal zaken af. Wij zetten ze voor je op een rijtje. 

Welke cv-ketel mag ik inbouwen? 

Of je een cv-ketel mag inbouwen hangt af van welk soort ketel je hebt. Het is erg belangrijk om dit eerst te controleren, zodat je zeker weet dat je veilig te werk gaat. Er zijn twee soorten cv-ketels: een open en een gesloten ketel. Tegenwoordig zijn de meeste ketels gesloten, maar bij oudere modellen is dit vaak niet het geval.  

Een cv-ketel heeft lucht nodig om gas te verbranden. Het verschil tussen een open en een gesloten cv-ketel is de manier van lucht aan- en afvoer. Een gesloten cv-ketel haalt lucht van buiten naar binnen en voert deze daarna weer af naar buiten. Een open cv-ketel haalt lucht uit de ruimte waarin hij is opgehangen. Het inbouwen van een open cv-ketel is dus niet mogelijk, omdat de ketel dan niet genoeg lucht aan kan zuigen. Wel kan je overwegen om de ketel op een andere plek in huis op te hangen. Een gesloten cv-ketel mag je wel inbouwen. 

Waar moet ik op letten bij het inbouwen? 

Heb je gecontroleerd welk soort cv-ketel je hebt en is deze gesloten? Dan mag je de ketel inbouwen. Er is een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het inbouwen. Zo weet je zeker dat alles veilig blijft en dat de cv-ketel makkelijk te onderhouden is. Let bij het inbouwen van je cv-ketel op het volgende:

Een cv-ketel zorgt voor warmte in je huis, maar wordt zelf ook warm bij het verbranden van gas. Zorg daarom bij het inbouwen van je cv-ketel dat deze genoeg ruimte heeft. Als de ketel niet genoeg ruimte heeft, kan deze oververhitten.

Naast dat de cv-ketel zelf warmte af kan stralen, kan er ook onverbrand gas vrijkomen. Plaats om die reden altijd een ventilatierooster. Zo kan de warmte makkelijk ontsnappen en blijft het onverbrande gas niet hangen.

Het inbouwen van een cv-ketel in een volledig gesloten kast is niet handig. Je cv-ketel heeft namelijk onderhoud nodig. Als de kast niet open kan of er is niet genoeg ruimte om bij de ketel en leidingen te komen, dan kan de monteur je cv-ketel niet onderhouden. Zorg daarom dat er genoeg ruimte is om je ingebouwde cv-ketel makkelijk te bereiken.

Je cv-ketel onderhouden

Je kan jouw cv-ketel zelf inbouwen of een handige kennis vragen dit voor je te doen. Iets wat je niet zelf kan is het onderhouden van je cv-ketel. De monteurs van Univé doen het graag voor je. Met ons cv-ketel abonnement ben je voor een vast bedrag per maand verzekerd van een goed werkende cv-ketel. Heeft je ketel een storing? Dan staat de storingsdienst 24/7 voor je klaar.