Ga naar inhoud

Mijn werkgever wil mij ontslaan, wat nu?

Het is maandagochtend. Je loopt nietsvermoedend je kantoor in en wordt meteen geroepen. Je werkgever vertelt dat hij je wil ontslaan. Dat is niet alleen vervelend, maar het roept ook veel vragen bij je op. Kan je zomaar ontslagen worden? Wat zijn jouw rechten als werknemer? Wij leggen je uit wat je in zo’n situatie mag en kan doen.

Kan mijn werkgever mij ontslaan?

Een werkgever mag een werknemer niet zomaar ontslaan. Dit mag alleen met een goede reden, wat we ook wel ‘redelijke grond’ noemen. Daarvoor moet de werkgever in de meeste gevallen eerst naar de kantonrechter of het UWV. Zij bepalen dan of de reden voor ontslag als redelijke grond wordt gezien. Er zijn veel situaties die als een geldige reden, of redelijke grond, worden gezien. Maar zo zijn er ook veel ongeldige redenen. Daar mag jouw werkgever je dus ook niet om ontslaan.

Bij geldige reden voor ontslag kan je denken aan het volgende:

  • Je voert het werk niet uit of bent er niet geschikt voor: dit moet de werkgever wel ruim van tevoren bij je aangeven en je de kans geven om te verbeteren.
  • Onbehoorlijk gedrag: bijvoorbeeld dronken zijn op werk, collega’s bedreigen of stelen. In dit geval mag jouw werkgever je op staande voet ontslaan. Ontslag op staande voet kan zonder toestemming van een rechter of het UWV.
  • Een reorganisatie of faillissement.
  • Langdurig arbeidsongeschikt: de eerste 2 jaar dat je ziek bent mag je niet ontslagen worden. Daarna mag jouw werkgever je wel ontslaan.
  • Je krijgt een gevangenisstraf.
  • Je verblijft illegaal in Nederland.

Naast geldige redenen, zijn er ook genoeg ongeldige redenen om een werknemer te ontslaan. Denk aan:

  • Discriminatie: ontslag op basis van ras, geslacht, godsdienst, leeftijd of handicap.
  • Je bent zwanger of met bevallingsverlof.
  • Je wilt ouderschapsverlof opnemen.
  • Je bent minder dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt.

Wat doe ik als mijn werkgever mij ontslaat?

Soms weet je dat het ontslag onterecht is, maar vaak genoeg ook niet. Hoe dan ook is het goed om te weten wat je moet doen wanneer je werkgever je wil ontslaan. Volg daarom deze stappen om zo goed mogelijk te reageren in deze vervelende situatie:

Het horen van de woorden ‘’Je bent ontslagen’’ kan veel bij je losmaken en dat is normaal. Laat de emoties eerst bezinken voordat je in gesprek gaat. Zo weet je zeker dat je goed in het gesprek zit en alles meekrijgt wat belangrijk is. Vraag je werkgever daarom om je even tijd te geven en later een afspraak met je in te plannen om je ontslag te bespreken.

Soms krijg je direct een ontslagvoorstel van je werkgever. We noemen zo’n voorstel ook wel een vaststellingsovereenkomst. Dit hoef je niet direct te ondertekenen. Neem de tijd om alles rustig door te lezen, zodat je niet onder druk voor iets tekent waar je het niet mee eens bent. Teken je toch voor iets waar je achteraf niet voor had willen tekenen? Dan kan je de overeenkomst binnen 2 weken na ondertekening zogenaamd ‘herroepen’. De vaststellingsovereenkomst wordt dan ontbonden.

Een werkgever kan jou een voorstel doen voor een vaststellingsovereenkomst met een transitievergoeding, ofwel een ontslagvergoeding. Laat je werkgever het eerste voorstel doen, doe dit niet zelf. Stel je zelf als eerste iets voor? Dan kan dit gevolgen hebben voor jouw recht op een WW-uitkering of jouw onderhandelingspositie. 

Wat als ik het niet eens ben met het ontslag?

Ontslagen worden is nooit fijn, maar het is soms ook niet terecht. Ben je het niet eens met het ontslag? Dan kan je een bezwaar indienen bij je werkgever. Doe dit schriftelijk met een aangetekende brief of een e-mail met ontvangstbevestiging. Laat hierin weten dat je het niet eens bent met het ontslag en dat je nog beschikbaar bent voor werk. Zo komt je recht op een WW-uitkering ook niet in gevaar.

Rechtshulp van Univé

Zie je door de bomen het bos niet meer? Dat is niet gek in dit soort situaties. De juristen van Univé helpen je graag wanneer je werkgever je wil ontslaan. Je kunt met ons sparren over de beste aanpak, of ons om hulp vragen met het schrijven van een bezwaarschrift. Heb je geen rechtsbijstandverzekering? Met Rechtshulp on demand krijg je al vanaf € 65,- direct hulp van een jurist.