Ga naar inhoud

Ontbinding van arbeidsovereenkomst

Als je écht niet meer samen met je werknemer door één deur kunt, dan is het in bepaalde situaties mogelijk om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Wat houdt een ontbinding van de arbeidsovereenkomst precies in? En wanneer en hoe kun je dit proces in gang zetten?

Lees verder of ga direct naar:

Wat is ontbinding van de arbeidsovereenkomst?

Als werkgever ga je een arbeidsovereenkomst met jouw werknemers aan. In bepaalde situaties kan het zijn dat je een goede reden hebt om de arbeidsovereenkomst zo snel mogelijk te stoppen, maar dat de werknemer het hier niet mee eens is.

In zo’n situatie kun je de rechter schriftelijk verzoeken om de arbeidsovereenkomst alsnog te beëindigen, ofwel: te ontbinden. Keurt de rechter jouw verzoek goed, dan wordt de overeenkomst ontbonden. De rechter beslist dan ook tot wanneer de overeenkomst nog duurt.

Vergoeding bij arbeidsovereenkomst ontbinden

Bij het ontbinden van de arbeidsovereenkomst bepaalt de rechter of je een vergoeding aan de werknemer moet betalen. Meestal moet je in ieder geval een transitievergoeding betalen. Het is mogelijk dat je daarnaast ook de billijke vergoeding en/of een extra (additionele) vergoeding moet betalen.

Contract ontbinden van werknemer: geldige redenen

De rechter ontbindt een arbeidscontract niet zomaar: hier moet een goede reden voor zijn. Een paar situaties waarin ontbinding van de arbeidsovereenkomst mogelijk kan zijn:

  • Je hebt een verstoorde arbeidsrelatie met de werknemer, bijvoorbeeld door een arbeidsconflict, en de werknemer komt niet meer naar werk (terwijl er geen sprake van ziekte of arbeidsongeschiktheid is).

  • De werknemer is langer dan 2 jaar ziek en de kans is klein dat die binnen 26 weken herstelt en aangepaste werkzaamheden kan doen. 

  • De werknemer heeft zich ernstig misdragen op de werkvloer, bijvoorbeeld door grensoverschrijdend gedrag te laten zien.

  • Je stopt met jouw onderneming en kunt de werknemer daardoor geen werk meer bieden.

Rechtshulp bij een conflict met je werknemer

Heb je een juridische vraag over de ontbinding van een arbeidsovereenkomst? Of wil je je zaak voorleggen aan de rechter en heb je hier juridische bijstand bij nodig? De ervaren juristen van Univé Rechtshulp helpen je graag verder.

Schakel onze juridische hulp in via je zakelijke rechtsbijstandverzekering. Als je bij ons verzekerd bent, kun je via de website van Univé Rechtshulp direct je zaak melden

Ik ben klant en wil juridisch advies