Ga naar inhoud

Willemijn Froentjes, lid van de landelijke ledenraad van Univé

Univé is een vereniging. Iedereen die bij Univé verzekerd is, is automatisch lid. Via de ledenraad laten de leden hun stem horen. Ze denken actief mee over de koers van de coöperatie. En ze hebben het laatste woord over enkele belangrijke onderwerpen en beslissingen. Willemijn Froentjes is lid van de landelijke ledenraad. “Het geeft me echt een gevoel van trots dat we het met z’n allen doen. Ieder vanuit zijn eigen rol.” 

Willemijn Froentjes is ruim 11 jaar lid van de regionale ledenraad van Univé Noord Nederland, en 4,5 jaar lid van de landelijke ledenraad. “Mijn ouders waren al verzekerd bij Univé. En ik ben nog van de oude stempel: waar je ouders verzekerd zijn, daar verzeker jij je ook. Tijdens mijn studietijd kwam ik regelmatig in het Univé-kantoor aan de Groningse Korrewegwijk. Daar zag ik een briefje hangen: mensen gezocht voor de regionale ledenraad. Ik dacht meteen: dat ga ik doen. Ik wilde mijn steentje bijdragen, meepraten en doorgeven wat de leden belangrijk vinden. Eerlijk gezegd wist ik toen niet eens dat Univé een ledenraad had. Maar ik vind het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn en de belangen van de leden te behartigen.” 

We doen het echt samen 
“Toen ze mensen zochten voor de landelijke ledenraad, heb ik direct gesolliciteerd. Het is fijn om met een groep mensen om tafel te zitten die allemaal hetzelfde belang nastreven. En het leuke is: iedereen is zo verschillend. Er zit veel kennis, ervaring én levenservaring in onze ledenraad. Ik vind het mooi dat je als ledenraadslid echt kunt zeggen wat je belangrijk vindt. Niet alleen voor jouzelf, maar ook voor je achterban. Die coöperatieve gedachte van Univé vind ik mooi. We doen het echt samen voor de leden.” 

Scherp op het sociale 
“We zijn een bijzondere groep binnen Univé. En zo worden we ook gezien: door de Raad van Bestuur, de Raad van Commissarissen, de medewerkers van Univé. Er wordt echt naar ons geluisterd. Natuurlijk vind ik het soms ook lastig. Als we een onderwerp hebben waar de meningen over verdeeld zijn, bijvoorbeeld. Het kan soms best hard op de inhoud gaan. Zelf vind ik het sociale aspect belangrijk: wat doet Univé voor de leden? Univé heeft nog steeds winkels door het hele land. Soms komt dan de vraag op of dat nog wel nodig is. Op dat soort dingen ben ik scherp. Ik vind het belangrijk dat Univé dicht bij de mensen blijft staan.” 

Menselijke maat 
“Wat ik echt Univé vind, dat is de menselijke maat, het persoonlijke contact. Je wordt echt geholpen en mensen zijn altijd bereid om mee te denken. Dat was vroeger al zo toen ik met mijn ouders naar het Univé-kantoor ging, en zo is het nog steeds. Een paar jaar geleden, in coronatijd, deelden wij bosjes tulpen uit aan Univé-leden. Daar hangt dan helemaal niets van af, het is gewoon een blijk van: we denken aan jullie in deze tijd. Dat vind ik mooie initiatieven. Het is lang niet voor iedereen duidelijk dat je, als je een verzekering bij Univé afsluit, ook lid bent van de coöperatie. En dat de winst dus ook ten goede komt aan jou als lid, en aan de buurt waarin je woont.” 

Gevoel van trots 
“Ik ben ook gevraagd om deel te nemen aan de leidende coalitie voor een duurzaam Univé. Tijdens de coöperatiedag mochten we vertellen waar we mee bezig waren. Als je daar dan staat, en je ziet al die leden zitten… dat geeft me echt een gevoel van trots. Dat we het met z’n allen doen, ieder vanuit zijn eigen rol. Dat typeert mijn lidmaatschap, dat gevoel van gezamenlijkheid.”