Onderweg

Auto uitlenen. Hoe zit het met de autoverzekering?

Auto uitlenen. Hoe zit het met de autoverzekering?

‘Buuv, mag ik jouw auto even lenen?' Je leent misschien je auto wel eens uit aan een familielid of een kennis. Dat is aardig van je. Maar wat als deze toevallige bestuurder je auto total loss rijdt? Of met je auto iemand aanrijdt? Wie is er dan verzekerd?

Autoverzekering geldig bij uitlenen

Ja, je autoverzekering is ook geldig als iemand anders achter het stuur zat bij het ontstaan van de autoschade. Wel moet de bestuurder een rijbewijs hebben én moet je hem toestemming hebben gegeven om in je auto te rijden. Daarnaast moet het gaan om een incidentele uitleen. Leent iemand, bijvoorbeeld je kind, zo vaak je auto dat hij in feite de regelmatige bestuurder is en niet jij? Dan moet de autoverzekering op zijn naam komen of hij moet als regelmatige bestuurder op je polis komen te staan. Het kan zijn dat dan de premie omhoog gaat. Voor bestuurders onder 24 jaar rekenen autoverzekeraars vaak een hogere premie.

Auto uitlenen en schadevrije jaren

Welke schade je vergoed krijgt, hangt af van je autoverzekering. Alleen de verplichte WA-verzekering? Dan is alleen de schade gedekt die met uw auto is toegebracht aan anderen. Heeft u daarnaast een beperkt Casco- of Allrisk verzekering, dan krijgt u, afhankelijk van uw dekking, ook schade aan uw eigen auto vergoed. Maar als u schade claimt bij uw verzekeraar, kan dat wel gevolgen hebben voor uw schadevrije jaren. Ook als de schade is veroorzaakt door een andere bestuurder. Als u terugvalt op uw Bonus/Malus-ladder, kan dat leiden tot een premiestijging.

Autoschade verhalen op autolener

Problematischer is het als de autoschade niet gedekt is op uw autoverzekering. U bent en blijft in dat geval verantwoordelijk voor de kosten. U kunt proberen de schade te verhalen op de autolener, maar dat zal de onderlinge verstandhouding niet ten goede komen. Als u voor dit soort juridische kosten niet verzekerd bent, kan het verhalen van de schade bovendien duur uitpakken. En het is lang niet zeker dat u gelijk krijgt, omdat u zelf het risico heeft genomen om uw auto uit te lenen. Ook biedt de aansprakelijkheidsverzekering van degene aan wie u de auto heeft uitgeleend, geen uitkomst. Aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt met een motorvoertuig, is op een gewone aansprakelijkheidsverzekering namelijk nooit verzekerd.

Auto uitlenen en boetes

Stel dat degene die uw auto leent geflitst wordt. Wie moet dan volgens de wet de boete betalen? Dat is de kentekenhouder, dus u. Gaat het om een zware verkeersovertreding gemaakt in het buitenland, dan kunt u wel de gegevens van degene die uw auto heeft geleend doorgeven. De boete valt dan bij hem op de deurmat.

Wat kunt u doen?

Als u uw auto uitleent, bepaal dan vooraf of u bereid bent het risico van schade en boetes te nemen. Vertrouwt u degene die uw auto leent voldoende, maak dan toch vooraf goede afspraken voor als er iets gebeurt. Hij kan bijvoorbeeld gemaakte schade betalen, zodat u deze niet hoeft te claimen bij uw verzekeraar. Of hij kan de premieverhoging van uw autoverzekering vergoeden als u wel claimt. En boetes komen vanzelfsprekend voor zijn rekening. Gebruikt iemand anders regelmatig uw auto, dan kunt u de afspraken zelfs vastleggen in een contract.

Extra verzekeren bij auto uitlenen: All Risk, pechhulp of een inzittendenverzekering

Leent u uw auto vaak uit, dan kunt u aanvullende autoverzekeringen afsluiten om schade of andere kosten vergoed te krijgen als er brokken gemaakt worden. Waar kunt u aan denken?
• Naast de WA-verzekering een Beperkt Casco of Allriskverzekering voor schade aan uw auto.
• Een Inzittendenverzekering voor als er iets met de autolener gebeurt tijdens de rit. Alle medereizigers vallen trouwens onder deze verzekering.
Pechhulp (binnenland en/of buitenland) voor als iemand met uw auto pech onderweg krijgt.
• Een Rechtsbijstandsverzekering of een dekking op de autoverzekering voor Rechtshulp Verkeer voor als een andere partij schade veroorzaakt aan de auto en deze aansprakelijk gesteld moet worden.

Kortom, denk na en maak afspraken over:

• Wie de boete betaalt
• Wat als er ‘eigen schuld’ schade ontstaat
- Hoe de schade te verrekenen en/of
- Hoe de no-claim kosten te verrekenen
• Over het afsluiten van aanvullende dekkingen

Deel dit bericht:

Redactie

De blogredactie van Univé deelt tips en adviezen over voorkomen en beperken. Zakelijk en particulier.