Ga naar inhoud

19 september 2023Ondernemen

Cybertips. Zo ben je ook onderweg veilig online

Tegenwoordig kunnen steeds meer mensen bepalen waar ze werken. Want ook in een café, een park of in de trein kun je je e-mail checken, het internet op, ergens inloggen en berichten versturen. Maar werk je dan wel even veilig als thuis of op kantoor? Wel als je de volgende cybertips opvolgt.

Als je je laptop buitenshuis gebruikt, kun je een openbare internetverbinding gebruiken, bijvoorbeeld de WiFi-hotspot in een trein of een hotel. Het probleem is dat hackers dan gemakkelijk mee kunnen kijken en zelfs je laptop binnen kunnen dringen. Dat is onveilig en gemakkelijk te voorkomen. Want je kunt je apparatuur op verschillende manieren beveiligen.

Mobiele WIFI-hotspot

Voorkom een onveilige situatie door met je smartphone een eigen WiFi-netwerk te maken en die te verbinden met je laptop of tablet. Je kunt dan veilig onderweg internetten. Hoe stel je zo’n privé hotspot in?

  • Kies op je telefoon bij instellingen de hotspot-optie en zet die aan.
  • Open op je laptop of tablet de lijst met WiFi-opties en selecteer de hotspotnaam van jouw telefoon.
  • Voer het hotspot-wachtwoord in en klik op Verbinden.

Virtual Private Network

Nog veiliger werk je onderweg met een Virtual Private Network (VPN) op je telefoon. VPN zorgt ervoor dat je anoniem bent op het internet en dat je internetverkeer versleuteld is. Je kunt VPN op je telefoon installeren door een app van een VPN-provider te installeren. Meestal betaal je voor een VPN-abonnement. Er zijn ook wel gratis VPN-diensten, maar kijk daarvoor uit. De aanbieder kan jouw gegevens doorverkopen of zelfs malware op je smartphone installeren. Check daarom vooraf goed welke VPN-provider je kiest. Wil je optimale veiligheid? Combineer dan de mobiele WiFi-hotspot met VPN.

Veilig internetten

Veilig internetten is meer dan je verbinding beschermen. Zowel thuis als op kantoor en onderweg kun je je beter beschermen:

  • Gebruik sterke wachtwoorden.
  • Installeer antivirusprogramma’s.
  • Houd je softwareprogramma’s up-to-date.
  • Klik niet op links in e-mails of op websites die je niet vertrouwt.
  • Maak regelmatig een back-up van je computerbestanden en bewaar ze op een externe plek.
  • Gebruik tweestapsverificatie: Je logt dan in op 2 verschillende manieren, bijvoorbeeld met een (lang, uniek en veilig) wachtwoord en een speciale app of een vingerafdruk.
  • Download en installeer geen illegale software.

Ransomware

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat kleine bedrijven en zzp’ers vaak doelwit zijn van criminelen. Die gijzelen de computer met ransomware en vragen losgeld om de versleuteling op te heffen. Ook via een onbeveiligde laptop kunnen zij uiteindelijk je IT-systeem binnendringen. Blijf dus alert en kies voor een goede beveiliging.

Cyberhelpdesk

Als klant van Univé kun je gratis gebruik maken van Univé Cyberhulp. Onze cyberhelpdeskmedewerkers staan namelijk 24/7 voor je klaar. Twijfel je over bijvoorbeeld de echtheid van een e-mail of krijg je te maken met een cyberincident? Bel dan direct met 0592 74 22 22. Wil je leren hoe je een cyberincident kunt voorkomen? Neem dan deel aan Cyber Fit Service. Dit is een online training die wij 1 jaar gratis aanbieden aan onze zakelijke klanten. Het programma stopt automatisch.

Deel dit bericht