Ga naar inhoud

10 mei 2016

Als ZZP'er aan de slag? Denk aan de zakelijke aansprakelijkheid

Met enige regelmaat blijkt in de praktijk dat startende zzp'ers denken dat een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor het gezin, ook geldt voor de activiteiten als zzp'er. Maar als u schade veroorzaakt tijdens én door uw werkzaamheden, dekt uw particuliere aansprakelijkheidsverzekering deze schade niet. Hiervoor zijn de Aansprakelijkheid Bedrijf (AVB) en de Beroepsaansprakelijkheid (BAV) verzekeringen.

Zakelijke aansprakelijkheid en zzp'er

Zzp’ers in adviserende beroepen lopen het risico op een claim door een opdrachtgever. We zien een toename van juridische procedures, complexe opdrachten en veel concurrentie. Dit maakt zelfstandigen kwetsbaar voor de specifieke risico’s die aan de uitoefening van hun beroep of zakelijke activiteit zijn verbonden. U kunt altijd een keer een fout maken, waardoor uw werk of advies negatieve gevolgen heeft voor een opdrachtgever. Deze risico’s kunnen grote gevolgen hebben in de vorm van hoge juridische kosten, schadeclaims en reputatieschade. Speciaal voor adviserende beroepen is er daarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering die deze risico’s verzekerd.

Een voorbeeld uit de praktijk

Een managementadviseur kreeg de opdracht om een onderneming financieel te adviseren. De onderneming verkeerde in moeilijkheden en hij adviseerde zijn klant om via gedwongen ontslagen een besparing te realiseren. De adviseur vergat echter om bij de berekening van deze besparing rekening te houden met de kosten die aan ontslag verbonden zijn, waardoor de besparing een extra uitgave werd. De opdrachtgever stelde hem verantwoordelijk voor deze kosten.

Aansprakelijkheid Bedrijf (AVB)

85% van alle zzp’ers sluit een verzekering Aansprakelijkheid Bedrijf af. En terecht. Want als u als zzp’er ergens schade aanricht, kunt u daarvoor verantwoordelijk zijn. Zakelijke schades kunnen nogal snel oplopen en daarmee zijn de financiële risico’s groot. zzp'ers krijgen bij Univé 10 % korting op hun particuliere aansprakelijkheidsverzekering als ze die samen met een aansprakelijkheidsverzekering bedrijf bij ons afsluiten.

Een Univé-adviseur kan u er alles over vertellen.

Deel dit bericht