Ga naar inhoud

Zonnepanelen op je garagedak

Als het dak van je huis niet geschikt is voor zonnepanelen, overweeg je misschien zonnepanelen op je garagedak. Of misschien wil je zonnepanelen op je garagedak als aanvulling bij de zonnepanelen op je huis. Wil je zonnepanelen op je garagedak laten installeren? Lees op deze pagina wat je kunt verwachten en hoe je zonnepanelen op je garagedak verzekert. 

Is mijn garagedak geschikt voor zonnepanelen? 

Voordat je zonnepanelen op je garagedak legt, is het belangrijk om te controleren of het dak hier geschikt voor is. Hoeveel gewicht kan het dak dragen, en hoeveel weegt de hoeveelheid zonnepanelen die je erop wilt zetten? Van welk materiaal is het dak gemaakt, en moet het eventueel verstevigd worden? Controleer dit goed voordat je zonnepanelen laat installeren. 

Daarnaast is de hellingsgraad van het dak belangrijk. Om zoveel mogelijk licht op te vangen tijdens een groot deel van de dag, is een hellingsgraad van 35º ideaal. Is het dak van je garage plat? Dan kunnen de zonnepanelen met een stellage in de juiste hoek worden gezet. Ligt je garagedak (deels) in de schaduw, bijvoorbeeld van een boom of een huis? Dan is het niet geschikt voor zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen kan ik op mijn garagedak leggen? 

Als je zonnepanelen op je dak kan en mag leggen, is er nog de vraag: hoeveel? De meeste zonnepanelen hebben een grootte tussen de 1,6m2 en 2,0m2 per stuk. Om te weten hoeveel zonnepanelen er op jouw garagedak passen, moet je hier eerst de oppervlakte van opmeten.  

Houd er daarnaast rekening mee dat je niet 100% van het dakoppervlak kunt gebruiken voor de panelen. De randen van je dak zijn kwetsbaar voor harde windstoten, wat ook je zonnepanelen kan beschadigen. Daarom mogen je zonnepanelen niet direct tegen de randen van het dak liggen. Er moet een afstand van zo’n 20 cm zijn tot de dakrand bij een schuin dak. Bij een plat dak is dit zo’n 30 cm, als je garage één verdieping heeft. Zit er nog een verdieping boven? Dan moet de afstand tot de dakrand 50 cm zijn. 

De afstand tussen zonnepanelen 

Op een schuin dak mogen zonnepanelen direct tegen elkaar aan liggen. Door de schuine ligging kunnen de zonnepanelen hier namelijk geen schaduw over elkaar heen werpen als de zon draait. Bij een plat dak werkt dit anders. Hier moet genoeg afstand tussen de rijen zonnepanelen zitten om te zorgen dat ze geen schaduw over elkaar werpen.  

Hoeveel afstand dat is, hangt af van de hellingsgraad waarop de zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Staan ze op een hoek van 10 graden, dan moet er 50 cm tussen de rijen zonnepanelen zitten. Bij een hoek van 20 graden wordt dit 100 cm. Als je zonnepanelen op een hoek van 30 graden staan, is er 150 cm afstand tussen de rijen panelen nodig. 

Zonnepanelen op je garagedak verzekeren 

Hoewel zonnepanelen niet snel schade oplopen, is het toch fijn om goed verzekerd te zijn als dit wel gebeurt. Bij Univé zijn je zonnepanelen verzekerd bij je woonverzekering, of ze nu op je huis of je garage liggen. Of je nu een inboedelverzekering, opstalverzekering of beide hebt: je zonnepanelen vallen onder de dekking van je woonverzekering. 

Meer informatieSluit direct af