Ga naar inhoud

26 maart 2020Vervoer

Tips om je auto zuiniger te laten rijden

Iedereen weet dat autorijden slecht is voor het milieu. Door de verbranding van benzine, lpg of diesel stoot een auto koolstofdioxide (CO2) uit. Je kunt de CO2-uitstoot van je auto verminderen door zuiniger te gaan rijden. Volg onze tips op en bespaar tot 10% op je brandstofkosten. Dit is goed voor het milieu én je portemonnee.

Heb je geen elektrische of hybride auto? Dan kun je door het aanpassen van je rijgedrag, regelmatig onderhoud van je auto en door logisch na te denken al groener gaan rijden.

Controleer elke maand je bandenspanning

Het is een kleine moeite. Maar probeer iedere maand je bandenspanning te checken. Met de juiste bandenspanning rijd je namelijk een stuk zuiniger, heb je een betere grip op de weg én het zorgt voor minder slijtage aan je band. Je kunt hier al gauw € 100,- per jaar mee besparen.

Juiste bandenspanning
In het instructieboekje van je auto vind je de juiste bandenspanning voor jouw auto. Benieuwd hoe je je bandenspanning moet checken? Bekijk dan onze video ‘Je bandenspanning checken, hoe dan?’.

Rijd minder hard en constant

Hoe harder je rijdt, hoe hoger je brandstofverbruik is. Wist je dat je bij een constante snelheid tussen de 80 en 90 km per uur een stuk minder brandstof verbruikt? Probeer dus zo min mogelijk te remmen en gas te geven, ook al heeft je auto veel vermogen. Tip: gebruik je cruise control bij lange afstanden op de snelweg.

Neem geen onnodige spullen mee in je auto

Hoe zwaarder je auto is beladen, hoe meer brandstof je verbruikt. Dus zorg ervoor dat je zo min mogelijk spullen in je auto laat rondslingeren. En haal na je vakantie direct de dakkoffer of skibox van je auto af.

Zorg voor regelmatig motoronderhoud

Laat de motor van je auto regelmatig checken. Een goed onderhouden motor zorgt voor een lager brandstofverbruik. Pluspunt: je hebt minder kans op pech onderweg.

Zet je motor uit als je stilstaat voor een brug of een spoorwegovergang

Moet je langer dan een minuut wachten? Zet je motor dan uit, want ook een stationair draaiende motor verbruikt veel brandstof.

Probeer zo min mogelijk te remmen

Remmen kost ook benzine of diesel. Dus probeer bij het naderen van een verkeerslicht of een rotonde je gaspedaal op tijd los te laten en je auto uit te laten rollen. Dit is ook beter voor je remmen en banden.

Schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling

Te lang blijven rijden in een te lage versnelling kost meer brandstof. Dit geldt ook voor te snel naar een hoge versnelling gaan. En trek niet te snel op als je bij een verkeerslicht wegrijdt. Dit kost ook veel energie.

Parkeer achteruit in

Met een koude motor achterruittijden kost veel meer brandstof dan met een warme motor. Zet je auto dus tijdens het parkeren in de juiste rijrichting.

Deel dit bericht