Ga naar inhoud

1 juli 2022Gezondheid

Zo zorgt Denise voor haar oma

Al haar hele leven is Denise twee handen op een buik met haar oma Miep. Van vroeger logeren bij opa en oma, naar samen shoppen in de stad tot op de koffie bij oma thuis en af en toe voor haar koken en de boodschappen doen. Waar oma vroeger juist voor Denise zorgde, zijn de rollen steeds meer omgedraaid, maar nog steeds staan ze allebei op hun eigen manier voor elkaar klaar. Ze delen hun belevenissen op social media, bij Denise (iamtheknees), maar zeker ook op oma’s eigen socials. In dit blog deelt Denise een kijkje in haar leven op het gebied van zorgen voor elkaar en de waarde hiervan.

Denise vertelt wat haar oma het meest nodig heeft: “Een van de dingen die je het meest mist wanneer je alleen woont, is menselijk contact. Dat er iemand om je heen is waar je altijd je hart bij kunt luchten en andersom. Wanneer dat wegvalt en je leefsituatie plots verandert, heeft dat een grote impact. Zo gebeurde het, nu twee jaar geleden, dat mijn opa overleed en mijn oma Miep, na 60 jaar huwelijk ineens alleen thuis was. Alsof het zo moest zijn, kreeg ik kort daarvoor een huis in de buurt van oma. Nu kon ik nog gemakkelijker even langswippen. Het werd ook een stuk makkelijker om eens een boodschap langs te brengen of, misschien wel belangrijker; gezellig op de thee te komen om bij te praten.” 

Ondanks dat haar oma nog veel zelf kan, is hulp op sommige gebieden een pre: “Een gezonde levensstijl is van groot belang om je lekker fit te blijven voelen. Op iedere, maar zeker ook op oudere leeftijd. Oma kookt nog steeds zelf! Hier ben ik dan ook erg trots op en heel af en toe eet ik een zelfgemaakte stamppot mee. Omdat oma toch sneller moe wordt (dit mag ook wel, ze is 86!), gaat het doen van boodschappen ook een stuk lastiger. En, laten we eerlijk zijn, het koken ook. Mijn vriend en ik hebben geregeld een gezonde portie over en brengen dit dan langs bij oma. Meteen weer een reden om nog even te blijven kletsen.” 

Denise deelt ook graag haar tips met andere mantelzorgers: “Mantelzorgers heb je natuurlijk in tal van verschillende vormen. In een soortgelijke situatie aan de mijne zou ik als ultieme tip geven: “Probeer je in te beelden wat je zelf graag zou willen ontvangen van iemand, wanneer je in een dergelijke situatie zou zitten. Vaak kom je er dan achter dat het echt om de kleine dingen gaat. Makkelijk uit te voeren dus. Een kleine moeite voor jou als mantelzorger en een groot plezier voor de ontvanger.”

“We hebben ook nog genoeg te ontdekken in de komende tijd. Zo wordt oma sneller moe en heeft ze meer pijn tijdens het lopen met de rollator. Een handige uitklapbare rolstoel staat al te wachten in de schuur. Om er ook daadwerkelijk in te gaan zitten, gaat oma nu nog een stap te ver, want wat zal de buurt wel niet denken, haha. Vandaar dat we er afgelopen zomer rondjes mee door de tuin gereden hebben. Hierdoor kon ik meteen mijn chauffeurskunsten aan oma laten zien en het vertrouwen winnen. Hopelijk durven we er komende lente de wijde wereld mee in.” 

Zorgen voor elkaar, mantelzorgen, en je zorgverzekering

Bij Univé sta je er als mantelzorger niet alleen voor. Zo krijg je vanuit onze aanvullende verzekeringen vergoedingen voor mantelzorgcursussen en vervangende mantelzorg. Daarnaast voorzien we alle mantelzorgers graag van handige informatie en tips. Ook organiseren we gratis webinars voor mantelzorgers, waarin ervaringsdeskundigen en professionals hun verhaal delen.

Lees meer

Deel dit bericht