Ga naar inhoud

6 mei 2017Vervoer

Zorg dat je kampioensfeest een feestje blijft

Het voetbalseizoen loopt op zijn einde. De eerste kampioenen worden binnenkort gehuldigd.

Aan het einde van het voetbalseizoen worden de kampioenen natuurlijk gehuldigd. In een groot deel van het land is het nog steeds gebruikelijk dat je met je kampioensteam op de platte kar door de wijk of het dorp gaat. Dit is niet geheel zonder gevaar.

Ongevallen met een platte kar zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen aan het einde van de diverse sportcompetities.

Het is daarom goed dat je vooraf weet wat de eventuele risico’s zijn en dat je maatregelen neemt om ongelukken tijdens het kampioensfeest te voorkomen. En als er dan toch iets mis gaat - is er dan een verzekering die de schade dekt?

Uit cijfers blijkt dat zowel de personen die worden rondgereden op de kar, als de omstanders bovengemiddeld vaak letsel oplopen. Wat veel mensen zich hierbij niet realiseren, is dat de bestuurder van het motorvoertuig dat de kar trekt verantwoordelijk kan worden gehouden voor het toegebrachte letsel en kosten die hieruit voortvloeien. In meerdere gevallen heeft dit dan ook tot een letselschade claim geleid.

Hoe moet het dan wel?

De beste oplossing is ervoor kiezen om de traditionele rondrit uit te voeren met behulp van een goedgekeurde bus of een ander voertuig met gecertificeerde zitplaatsen. De organisatie van een rondrit doet er verstandig aan om van tevoren na te gaan of hun verzekering een eventueel ongeval dekt. Leen je toch je tractor en/of platte kar uit of rijd je zelf mee met je tractor als trekker van een platte kar? Ook dan is het verstandig altijd te checken bij je verzekeringsadviseur of je verzekering daarvoor dekking biedt.

Aan welke risico’s moet je denken?

Tractoren die de platte kar trekken
De meeste tractorverzekeringen geven standaard geen dekking voor gebruik anders dan voor het eigen agrarisch bedrijf. Check daarom altijd bij de eigenaar of zijn tractorverzekering hiervoor dekking biedt.

Platte kar

Zorg dat de platte kar en tractor technisch in orde zijn. Bijvoorbeeld door een APK-keuring. Zorg ervoor dat de combinatie voldoet aan alle voorwaarden van de keuring. Daarmee voorkom je dat je áls je schade veroorzaakt, deze alsnog zelf moet betalen.

Passagiers op de kar en het publiek

Voorkom dat passagiers van de wagen vallen. Zorg daarom voor goede zitplaatsen en voldoende houvast. Deelnemers die tijdens de ronde naast de wagen wandelen, lopen het risico dat er iets van de wagen valt of dat de wagen zelf kantelt. En deelnemers op de platte kar kunnen vallen. Ook deelnemers die tijdens de optocht langs de kar lopen, zijn verzekerd als de kar of iets van de kar op hen valt. Zij zijn dan verzekerd via de WA-dekking van de tractor.

Wij raden het dan ook af om op een dergelijke manier een kampioenschap te vieren. Een betere mogelijkheid is het inhuren van een 'open' bus om het team in rond te rijden. Dit is namelijk wel een voertuig om personen in te vervoeren.

 Henk de Zwaan, Propositiemanager Schadeverzekeringen MKB

Deel dit bericht