Ga naar inhoud

3 december 2020

Zo beveiligt een firewall je computer

Als het gaat om computerbeveiliging, kom je al snel de term firewall tegen. Maar wat is het eigenlijk precies en wat heeft het met veiligheid te maken?

Bij Univé vinden we het belangrijk om samen sterk te staan tegen cybercriminaliteit. Daarbij hoort ook bewustwording en het beperken van risico’s. In dit blog leggen we je uit waarom het verstandig is om je computer uit te rusten met een firewall en hoe je dat kunt doen. Zodat je niet te maken krijgt met digitale indringers.

Inderdaad, het is een digitale brandmuur

De naam firewall is niet zomaar gekozen. De vergelijking met een letterlijke brandmuur klopt behoorlijk goed. Zo’n muur in gebouwen is namelijk bedoeld om bij eventuele brand niet zomaar het hele pand verloren te laten gaan. In plaats daarvan vindt er compartimentering plaats: vanaf de brandmuur wordt de brand vertraagd. Zo werkt het ook ongeveer met een firewall voor je computer.

Als je je op internet begeeft, gebruik je een tweeweg-verbinding. Er gaat informatie naar buiten en er komt informatie binnen. Die binnenkomende stroom kan misbruikt worden door hackers om binnen te dringen in je computer of netwerk. Een firewall zorgt er als een digitale brandmuur voor dat het binnendringen niet zo makkelijk gaat.

Verschillende soorten firewalls

De overeenkomst tussen alle bestaande firewalls is dat ze het binnenkomende verkeer screenen om te checken of het om gewenst dataverkeer gaat. Als ze het niet vertrouwen, houden ze het tegen. Grofweg kunnen firewalls worden verdeeld in deze twee soorten:

  • Firewalls voor bedrijven die op afstand kunnen worden beheerd door IT-specialisten
  • Firewalls die persoonlijke computers of netwerken beschermen

Zo maak je er gebruik van

Je kunt op twee manieren gebruikmaken van een firewall:

  • Door software te installeren of activeren, zoals Windows Firewall of een combinatie van een virusscanner en firewall.
  • Door hardware te gebruiken met een ingebouwde firewall. Meestal is dit een router voor je netwerkverkeer.

Deze firewalls houden alles bij dat ze gescand en gevonden hebben, zodat je er op een later moment nog op terug kunt grijpen als dat nodig is. Zodra ze een bedreiging detecteren, krijg je automatisch een alarmmelding te zien. Weet je zeker dat de gevonden bedreiging gewoon safe is, dus dat de firewall te voorzichtig was? Dan kun je deze site of software handmatig goedkeuren.

Hulp nodig? Wij staan klaar!

Heb je het vermoeden dat iemand in je computer is geweest en schade heeft aangebracht? Je kunt dan altijd gratis bellen naar de Univé Cyberhelpdesk voor hulp. Ook als je vragen hebt over het activeren en instellen van je firewall kun je hier terecht.

Deel dit bericht