Ga naar inhoud

15 mei 2018Gezondheid

Wat gaat er mee in de reisapotheek?

Ander eten, zon, warmte en insecten kunnen je op vakantie in het buitenland flink te grazen nemen. Met zelfzorgmedicijnen voorkom je problemen of ben je ze snel de baas. Maar wat is handig om mee te nemen in de reisapotheek?

Welke zelfhulp bij welke klachten?

  • Diarree. Om uitdroging bij diarree te voorkomen neem je zakjes ORS (oral rehydration solution) mee, een mix van zouten en suiker. Het poeder moet je mengen met water. Gebruik dan flessenwater, want dat is het veiligst. Gebruik ook een diarreestoppend middel, zodat je snel van de klachten af bent.
  • Insectenbeten. Met een insectenwerend middel met DEET verklein je de kans dat je gebeten wordt. Toch gestoken? Dan is het fijn als er een middel tegen jeuk in je reisapotheek zit. Wees vooral alert op tekenbeten en pak ook een tekentang in.
  • Druk in je hoofd bij het vliegen. Ontstaat gemakkelijk als je een verstopte neus hebt. Neem daarom een neusspray mee in het vliegtuig. Koop een plastic flesje, want een glazen flesje mag niet mee in je handbagage.
  • Wondjes. Verbanddoos met pleisters, verband, ontsmettingsmiddel en dergelijke
  • Hoofdpijn of andere pijn. Pijnstillers als paracetamol of ibuprofen.
  • Zonnebrand. Een verbrande huid moet je echt zien te voorkomen. Neem daarom een goede zonnebrandcrème mee en vooral: gebruik die verstandig. Om de 2 of 3 uur insmeren en ook iedere keer na het zwemmen. Gebruik minimaal factor 20.

Alles bij de hand

Het voordeel van een reisapotheek is dat je op vakantie allerlei betrouwbare middeltjes bij de hand hebt en dat de bijsluiters in het Nederlands zijn. Bovendien zijn sommige middelen zoals neusspray, in het buitenland niet altijd vrij te verkrijgen. Stel met zorg je pakketje samen. Je kunt alles kopen bij de drogist of de apotheek en daar ook om een toelichting vragen.

Bel de vakantiedokter

Een reisapotheek is handig, maar het is geen vervanging voor noodzakelijke zorg. Dus als je serieuze klachten hebt, moet je echt gewoon naar een lokale dokter gaan. Twijfel je of dat zin heeft of wil je weten wat er in dat doosje medicijnen zit dat je hebt gekregen van de lokale dokter? Bel dan even met de vakantiedokter van Univé. We informeren en adviseren je graag. En de kosten? Met een aanvullende zorgverzekering of een goede reisverzekering met medische kosten dekking krijg je spoedeisende medische hulp in het buitenland vergoed.

Vaccinaties op tijd regelen

Bepaalde gezondheidsproblemen verhelp je niet met zelfzorgmedicijnen. Denk dan vooral aan tropische ziekten zoals malaria, dengue en gele koorts. Daarvoor moet je je vooraf laten inenten. Bereid je goed voor en zoek tijdig uit welke vaccinaties je nodig hebt voor welk land.

Krijg je toch klachten? Wacht dan niet tot je terug bent in Nederland. Lokale artsen hebben veel meer verstand van tropische ziekten dan je Nederlandse huisarts. Vaccinaties zitten overigens niet in het basispakket. Voor een vergoeding van je reisvaccinaties moet je aanvullend verzekerd zijn of je betaalt ze zelf.

Met medicijnen langs de douane

Misschien heb je medicijnen voorgeschreven gekregen die je ook op vakantie nodig hebt. Dan moet je even opletten want je mag maar niet alles zomaar meenemen. Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en daarmee kom je niet langs de douane zonder verklaring van je arts.

Nog een tip: neem wat meer medicijnen mee dan strikt nodig (+5). Bij onvoorziene omstandigheden zit je er dan niet om verlegen.

Medicatie vergeten

Ben je je medicijnen vergeten of verloren? Bel dan direct met de Alarmcentrale. Wij helpen je om de medicijnen snel voorgeschreven te krijgen in het vakantieland. Neem daarom altijd ook een overzicht van je medicijnengebruik mee. Die maakt de apotheker graag voor je. In het buitenland kunnen ze je dan beter helpen om je de zorg te geven die je nodig hebt.

Deel dit bericht