Ga naar inhoud

2 augustus 2021Wonen

Warmte uit huis krijgen: wat je kunt doen tegen hitte

Het wordt warmer en warmer in Nederland. Dat brengt vervelende dingen met zich mee. Warmte die in je huis blijft hangen, bijvoorbeeld. Je huis koelt niet af. Als je niet weet waar je het zoeken moet, omdat het te warm is in huis, dan ben je misschien wel net te laat. De beste tips om de warmte uit huis te krijgen zijn namelijk preventief van aard. Maar niet getreurd, een aantal tips in dit artikel werkt ook als je huis al is veranderd in een sauna.

Koelt je huis niet af? De snelste oplossing is waarschijnlijk de aanschaf van een (mobiele) airco. Mocht dit geen optie voor je zijn, dan hebben we hier nog zes andere tips voor je om warmte uit huis te krijgen.

  • Voorkom oververhitting met gesloten deuren en ramen

Probeer de warmte zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Warmte uit huis houden betekent: ramen, deuren, gordijnen en (rol-)luiken zoveel mogelijk dicht laten op hete dagen. Op koelere momenten, zoals ’s morgens vroeg of ’s avonds laat geldt het tegenovergestelde advies. Zet dan deuren en ramen tegen elkaar open voor verkoeling. Vergeet alleen niet dat inbrekers ook dol zijn op open ramen en deuren.

  • Koop een ventilator

Een ventilator koelt niet af, maar verplaatst lucht. Het helpt als je de ventilator slim neerzet, namelijk bij een raam waar de wind naartoe blaast. Sommige mensen zweren bij een bevroren fles water of een bak ijsklontjes voor de ventilator. Dit zou het gevoel van een echte airco evenaren.

Wij zijn hier minder enthousiast over. Water bevriezen om vervolgens weer te ontdooien is een hoop gedoe en weinig energie-efficiënt. Het extra verkoelende effect ervan is bovendien maar klein. En als de fles gaat lekken, wat helaas soms gebeurt, dan heb je waterschade aan je mooie vloer.

  • Warmte uit huis houden door isolatie

Een goed geïsoleerde woning warmt veel minder snel op dan een huis dat niet of matig geïsoleerd is. Dubbel glas, of HR+++, houdt significant meer warmte buiten de deur dan dunner glas. Hetzelfde geldt voor goed geïsoleerde muren en daken. Nadeel van goede isolatie is dat je de warmte ook moeilijker verjaagt als je huis toch flink is opgewarmd. Warmte uit huis krijgen is dan dus net iets moeilijker.

Isolatiemaatregelen treffen is dus geen tip die direct verkoeling verschaft, maar wel een waarvan je in de winter ook volop profijt hebt. Isolatie is natuurlijk ook zeer geschikt om warmte juist ín huis te houden.

  • Kleuren die verkoelen

Donkere kleuren trekken warmte aan. Voel maar eens op een zwoele zomeravond aan een donkere muur. Heeft jouw huis donkergekleurde buitenmuren die ’s zomers heet worden, overweeg dan een lichtere kleur. In Zuid-Europa hebben ze dat goed begrepen. De simpelste manier om dit te realiseren is door je bakstenen muren te schilderen in een lichte kleur. Strakker, maar ook duurder is het om je buitenmuren te (laten) stuccen met waterdicht, isolerend materiaal.

Check vooraf bij je gemeente of zij jouw plannen ook toejuichen en ga pas aan de slag als het weer een beetje is afgekoeld buiten. Eerst de warmte uit je huis krijgen en dan aan het werk qua preventie.

  • Overweeg een groen sedumdak tegen de warmte

Zwarte, platte daken kunnen gloeiend heet worden op zomerse dagen. Als je niet te hoog woont, dan is het misschien mogelijk om met de tuinslang het dak wat te laten afkoelen voordat je gaat slapen. Een meer structurele en milieuvriendelijke oplossing is het aanbrengen van groene plantjes (sedum) op je platte dak. Sedumdaken zorgen ervoor dat de kans op oververhitting van je huis flink afneemt.

En is een groen dak geen optie, dan kun je je dak misschien wel inzetten voor energiewinning door middel van zonnepanelen.

  • Blijf rustig en denk aan koele dingen

En dan de laatste tip. Deze heeft geen betrekking op je huis, maar op jezelf. Je druk maken is vrijwel nooit een goed idee; tijdens een hittegolf is dit helemaal af te raden. Misschien kan een cursus mindfulness je wel helpen hittegolven wat beter door te komen. Zo kun je niet alleen beter warmte uit je huis krijgen, maar ook uit je hoofd.

Lees je dit bericht in oververhitte toestand? Dan is ons advies: bescherm je huid goed tegen de zon, adem rustig in en uit en denk aan koele dingen, zoals eskimo’s, ijsvlaktes en sneeuwstormen. Schijnt ook te helpen.

Deel dit bericht