Ga naar inhoud

28 april 2017Wonen

Hoe gaan inbrekers te werk?

Wist je dat 70% tot 80% van de inbrekers een gelegenheidsdader is, die op pad gaat met een breekijzer of schroevendraaier? Wijkagent Kees Hol legt uit hoe inbrekers te werk gaan en geeft 6 tips om zo'n inbraak te voorkomen.

Kan een inbreker gemakkelijk naar binnen?

“Het gebeurt regelmatig dat mensen aan de buitenkant een sleutel in het slot laten zitten. Per ongeluk, of omdat ze iemand verwachten terwijl zij net even de deur uit zijn. Een inbreker hoeft alleen de sleutel maar om te draaien en hij is binnen. Ook een openstaand raampje geeft gemakkelijk toegang tot de woning. Vaak zal de inbreker in deze situaties eerst even aanbellen. Doet er niemand open, dan slaat hij zijn slag.”

Tip: Laat nooit een sleutel in het slot zitten. Controleer voor je weggaat of alle ramen dicht zijn (ook het wc-raampje en bovenlichters). Maak hier een gewoonte van. Zorg dat het een automatisme wordt, net zoals de autogordel omdoen voordat je wegrijdt.

Inbrekers kiezen vaak voor de achterkant van het huis

“Een inbreker wil niet gezien worden. Daarom heeft hij vaak een voorkeur voor de achterzijde van de woning. Daar is doorgaans minder straatverlichting en er lopen minder mensen. Een schutting of heg kan het hem moeilijker maken om in de tuin te komen. Maar als hij daar eenmaal is, zal hij dankzij die omheining moeilijker opgemerkt worden.”

Tip: Een buitenlamp met bewegingssensor schrikt inbrekers af en attendeert je buren en voorbijgangers erop dat er iemand bij je aan de deur staat. Zorg ook voor verlichting aan de achterzijde van de woning.

Krijgt de inbreker het slot gemakkelijk open?

“Er zijn een paar manieren waarop inbrekers een deur in een mum van tijd open kunnen krijgen. Door te hengelen bijvoorbeeld: met een ijzerdraad via de brievenbus het slot ontgrendelen. Of flipperen: met een hard stuk plastic de dagschoot wegduwen, zodat de deur open gaat. Heeft het slot een plaatje dat aan de buitenkant opengeschroefd kan worden? Ideaal voor inbrekers. Het cilinderslot dat uitsteekt kan dan eenvoudig geforceerd worden. Ook bovenlichters zijn vaak op een zeer eenvoudige manier vergrendeld en kan een inbreker zo open krijgen.”

Tip: Hengelen en flipperen werken niet bij een deur die op het nachtslot zit. Trek daarom niet alleen de deur achter je dicht, draai hem ook op slot. Maak hier echt een gewoonte van. Zorg daarnaast voor goede, inbraakwerende sloten. Laat je daarover adviseren. Denk ook aan stevig hang- en sluitwerk bij de ramen.

Wanneer slaat een inbreker toe?

"Ik hoor vaak: hoe laat komen inbrekers? De favoriete inbraaktijd is aan het eind van de middag en het begin van de avond. Daarom zijn de wintermaanden zo gunstig voor inbrekers. Want dan verraadt een onverlichte woning al gauw dat er niemand thuis is."

Tip: Laat licht branden als je ’s avonds van huis bent. Ga je een paar dagen weg? Vraag dan de buren om lampen in huis aan te doen of regel dat het licht aangaat met een tijdschakelaar.

Waardevolle spullen in het zicht

“Een inbreker zal bij zijn rondje door de wijk ook bij de huizen naar binnen kijken. Ziet hij iets wat hij goed kan verkopen, dan is zijn interesse gewekt. Zaken als laptops, mobiele telefoons en spelcomputers zijn populair. Is de inbreker eenmaal binnen, dan gaat hij ook op zoek naar geld en sieraden.”

Tip: Leg geen waardevolle spullen in het zicht. Bewaar kostbaarheden zoals sieraden in een kluis. Die kan een gelegenheidsinbreker niet zomaar meenemen. Bewaar geen contant geld in huis.

Staat er iets om mee naar binnen te klimmen?

“Veel mensen laten ladders en kliko’s buiten staan. Deze maken het een inbreker gemakkelijk, net als pergola’s trouwens. Met deze attributen voor het grijpen bereikt een inbreker gemakkelijk een bovenraampje of het balkon op de eerste verdieping.”

Tip: Zet de ladder in de schuur (die op slot is) of veranker deze. Een kliko in een containerombouw met slot is niet voor inbraak te gebruiken.

Inbraak voorkomen

Met de hiervoor genoemde preventietips kun je al het een en ander doen om een inbraak te voorkomen. Je huis wordt nog veiliger met Alarm in huis: het slimme alarmsysteem van Univé dat automatisch in- en uitschakelt.

Wat te doen bij inbraak?

Word je toch het slachtoffer van een insluiper of inbreker? Doe dan altijd aangifte bij de politie. En neem contact op met je bank als je pas gestolen is. Meld de inbraak bovendien direct bij je verzekeraar en overleg wat je moet doen.

Inboedelverzekering en inbraakschade

Het is fijn als je de schade door inbraak en diefstal vergoed krijgt. Verzeker je inboedel daarom goed. Met de inboedelverzekering van Univé kun je rekenen op een uitgebreide dekking. En inbraakschade aan de woning verzeker je bij Univé verzekerd met een opstalverzekering.

Deel dit bericht