Ga naar inhoud

4 maart 2022Vervoer

VvE: laadpalen en elektrische auto’s

Wil je voor je elektrische auto een laadpaal in de parkeergarage van je appartement? Lees hier meer over laadpalen en VvE’s.

Laadpaal aan huis, ook bij een appartement 

Oké, in een appartement werkt het iets anders, want dan heb je meestal een laadpaal in een parkeergarage nodig. Maar het is natuurlijk wel ideaal als je gewoon bij je eigen huis je elektrische auto kunt opladen.  

Hoe regel je dit? Allereerst is het goed om te weten dat je hiervoor toestemming nodig hebt van de algemene ledenvergadering van je VvE. Alleen melding doen is niet genoeg. 

Voorwaarden aan de laadpaal vanuit de VvE 

Het is verplicht dat een erkende installateur de laadpaal installeert en dat je een garantiecertificaat kunt tonen aan de VvE. Daarnaast moet je de opstalverzekeraar van de VvE ook om toestemming vragen voor het plaatsen van de laadpaal. Ook goed om te weten: de parkeersituatie bij VvE’s verschilt. Sommige bewoners parkeren op een parkeerterrein, andere in een parkeergarage. Soms zijn er vaste plekken bij de appartementen, soms zijn er alleen gemeenschappelijke plekken. Jouw specifieke situatie heeft invloed op de mogelijkheden voor de realisatie van de laadpalen vanuit de VvE. 

Is het plaatsen van laadpalen verplicht voor de VvE?  

Nee, het is niet verplicht voor VvE’s van bestaande gebouwen. Er is echter wel een verplichting als het gaat om nieuwbouw en bij het renoveren van een woongebouw. Per tien parkeerplaatsen moet er minimaal één parkeerplaats zijn met een laadpaal. Bovendien moeten er voorzieningen (bekabeling en andere infrastructuur) worden aangelegd voor nog eens 10% van het totaal. 

Lees meer over laadpalen en VvE’s in deze uitgebreide brochure

Deel dit bericht