1 december 2022Wonen
Zo ga je het beste om met je hond bij vuurwerk
Vuurwerk en harde geluiden kunnen je hond een hoop stress bezorgen. Daarom is het goed om als baasje te weten hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Van vuurwerk tijdens de jaarwisseling tot onweer: met deze tips geef jij je hond een zo veilig mogelijk gevoel.
Wat doen vuurwerk en harde geluiden met honden?
Honden hebben een beter én gevoeliger gehoor dan mensen. Luide geluiden, zoals vuurwerkknallen en onweer, maken daardoor heel veel impact op je hond. En vaak kunnen ze ook al snel angst en stress veroorzaken. Dit uit zich bij elke hond weer anders. Zo kan je hond bijvoorbeeld gaan hijgen of trillen als hij bang is. Maar hij kan ook rusteloos worden en proberen te vluchten.
Lees meer over stress bij honden.
Hond tijdens vuurwerk inbakeren
Sommige honden met vuurwerkangst vinden het fijn om ingebakerd te worden. Dit gebeurt meestal door een sjaal of zogeheten half-wrap om de hond heen te wikkelen. Of door hem een speciaal (kalmerings)vest aan te trekken. De wikkel of het vest oefent dan lichte druk uit op het lichaam van je hond, wat geruststellend kan werken. Let wel: inbakeren is niet voor elke hond prettig of geschikt. Daarom is het altijd goed om navraag te doen bij je dierenarts.
Kalmeringsmiddel voor hond tijdens vuurwerk: wel of niet slim?
Er zijn ook baasjes die zweren bij kalmeringsmiddelen voor hun hond. Dit zijn medicijnen die de (vuurwerk)angst bij je hond kunnen verminderen en hem mogelijk helpen te ontspannen. Maar ook hier geldt: gebruik medicijnen altijd in overleg met je dierenarts. Die weet precies wat het juiste medicijn voor je hond is en hoeveel je hiervan moet geven. Het is niet verstandig om zelf een medicijn te geven, zonder eerst met je dierenarts te overleggen. Ook is het gevaarlijk om je hond medicijnen voor mensen te geven. Deze kunnen namelijk giftig voor hem zijn.
Tips om vuurwerkangst bij je hond te voorkomen of verminderen
Vaak kun je met kleine veranderingen zorgen dat je hond rustiger omgaat met vuurwerk. Vijf tips om je op weg te helpen:
Maak een veilige ruimte: zorg voor een rustige, veilige plek in huis waar je hond naartoe kan tijdens vuurwerk of harde geluiden. Leg hier bijvoorbeeld een zacht hondenkussen neer. En zet ontspannende muziek op om het lawaai van buitenaf iets te dempen.
Spelletjes en snacks: probeer je hond zoveel mogelijk van het vuurwerk af te leiden. Bijvoorbeeld door hem speeltjes te geven. Of door samen spelletjes te doen. Is je hond rustig? Beloon hem dan met een lekkere hondensnack. Zo moedig je hem aan om kalm te blijven.
Even wennen: soms helpt het als je je hond langzaam laat wennen aan het geluid van vuurwerk. Bijvoorbeeld door een paar maanden vóór oud en nieuw af en toe vuurwerkgeluiden af te spelen. Doe dit in het begin zachtjes, en zet daarna elke keer het volume steeds iets hoger. Vergeet daarbij niet om goed gedrag te belonen.
Geef het tijd: elke hond ervaart lawaai weer anders. Neem daarom de tijd om te ontdekken wat wel en niet werkt voor jouw viervoeter.
Straffen helpt niet: je hond straf geven werkt alleen maar averechts bij vuurwerkangst. Straf maakt de angst namelijk groter. Heb je álles geprobeerd, maar blijft je hond toch nog erg bang voor vuurwerk? Dan kun je advies vragen aan je dierenarts, of een gekwalificeerd hondentrainer inschakelen.
Deel dit bericht