Ga naar inhoud

3 april 2016Reizen

Jong en oud: voorkom gehoorschade!

Het festivalseizoen staat voor de deur! Sta jij ook weer te popelen om muziekfestivals, theater, foodfestivals en concerten te bezoeken, met vrienden of met je gezin? Elk weekend is er bijna overal in Nederland wel wat te doen. Dus keus genoeg voor jong en oud. Waar we ons niet altijd van bewust van zijn is dat blootstelling aan hard geluid schade kan veroorzaakt aan onze oren. En deze schade is blijvend. Extra belangrijk dus om te voorkomen dat je gehoor beschadigt. Meer weten? Lees dan verder.

Hoe ontstaat gehoorschade?

Geluid bestaat uit golfbewegingen. De golfbewegingen komen het oor binnen bij het trommelvlies. Het trommelvlies gaat meebewegen en geeft de trilling verder door. Uiteindelijk komen de trillingen aan bij de haarcellen midden in het oor.

Bij zachte geluiden zijn de golfbewegingen klein, bij harde geluiden zijn ze groot. Het trommelvlies en de haarcellen krijgen een grotere klap als het geluid hard is. Daardoor ontstaat bij hard geluid schade aan de haarcellen.

In het begin kunnen deze cellen zich nog herstellen. Je hebt dan maar even last van bijvoorbeeld een piep in je oor, zoals na een concert. Maar stel je je oren te lang bloot aan te veel lawaai dan kunnen de haarcellen zich niet meer herstellen.

Je kunt dan last krijgen van lawaaidoofheid. Je hebt dan moeite om zachte geluiden te horen en kunt last hebben van oorsuizen. Dan hoor je voortdurend een piep of suizen in je oor.

Maar wat is dan te hard en te veel geluid?

Geluid meten we in decibel. Hoe meer decibellen, hoe harder het geluid. Muziek op 80 decibel is onschadelijk. Je kunt er gerust 8 uur naar luisteren. Voor elke 3 decibel meer, wordt de tijd met de helft korter.

De tijd dat je veilig naar muziek kunt luisteren als je het volume maar een klein beetje omhoog draait, neemt dus heel snel af. Muziek van 83 decibel kun je dus maar 4 uur beluisteren.

Muziek op je telefoon kan zelfs een sterkte van 115 decibel bereiken. Op zijn hardst kun je hier minder dan 1 seconde veilig naar luisteren!

De belangrijkste tips tegen gehoorschade

Het ligt eigenlijk best voor de hand hoe je gehoorschade kunt voorkomen. Dit kun je in ieder geval doen:  

  • Zet muziek op je koptelefoon niet te hard. Stel bijvoorbeeld een maximaal volume in op je telefoon van 85 db.
  • Kies oortjes die goed passen of liever nog, een koptelefoon die je oren goed afdekt. Zo heb je minder last van omgevingsgeluid, hoor je de muziek beter en hoef je het volume minder hard te zetten.
  • Draag oordoppen bij concerten, zowel in binnen in concertzalen als buiten op festivals.
  • Zorg dat je oordoppen draagt als je op je werk met veel lawaai te maken hebt. Maar ook als je thuis aan het klussen bent en bijvoorbeeld langere tijd met een boor of elektrische zaag werkt.

De laatste tip ligt misschien minder voor de hand maar is wel belangrijk: geef je oren rust!  Zorg dat je oren de tijd krijgen om te herstellen na een concert of nadat je een tijdje muziek hebt geluisterd met je koptelefoon.

Zo voorkom je gehoorschade door geluid bij kinderen

Omdat gehoorschade blijvend is, is het zo belangrijk om het juist bij kinderen te voorkomen. Kinderen hebben steeds vaker een koptelefoon op of oortjes in, bijvoorbeeld als ze thuis en achterin de auto filmpjes kijken of spelletjes doen op de tablet of telefoon.

De meeste ouders controleren zelf even het volume. Maar dit is meestal niet voldoende. Als we ouder worden gaat ons gehoor namelijk altijd iets achteruit. Als je 40 bent is je gehoor al minder dan dat van je kind.

Bovendien is de gehoorgang van je kind nog veel kleiner dan die van jou. De druk op het trommelvlies van je kind bij hetzelfde geluidsniveau is dus veel groter. Zet het volume daarom een stuk zachter dan je het zelf op zou zetten. Voor je kind is dat een veilig niveau.

Toch gehoorschade? Check je verzekering

Heb je last van lawaaidoofheid, oorsuizen of -piepen of andere klachten? Dan kun je altijd bij de huisarts of een audicien een hoortest laten doen. Misschien dat hulpmiddelen uitkomst bieden. Vanuit de aanvullende zorgverzekering kun je een gedeeltelijke vergoeding krijgen voor hoortoestellen.

Meer weten over veilig luisteren, gehoorbescherming en gehoorschade voorkomen? Kijk op www.hoorstichting.nl of www.oorcheck.nl.

Deel dit bericht