Ga naar inhoud

14 april 2022Wonen

Voorkom brandgevaar: gebruik alleen originele opladers

Volgens het Verbond van Verzekeraars zijn onveilige (lees: goedkope) stekkers de oorzaak van meer dan de helft van alle woningbranden. Het is belangrijk dat je alleen originele opladers gebruikt om elektrische apparaten op te laden. 

Je kent het wel: nog snel even de telefoon aan de lader doen terwijl je in bed ligt. Dan is hij weer opgeladen zodra je wakker wordt. Je hebt daarvoor speciaal laatst nog een goedkope oplader gescoord. Maar is dat wel zo verstandig? Voorkom brandgevaar met de tips in dit blog!

Een simpele manier om brand te vermijden

Het gebruik van goedkope kabels (en vooral stekkers) die niet zijn geleverd bij het apparaat, brengt grote risico’s met zich mee. Je kunt je voorstellen dat zelfs de kleinste afwijkingen van de standaarden die de fabrikant heeft bedacht al voor gevaar kunnen zorgen. Een 'foute' oplader kan de oorzaak zijn van kortsluiting en daardoor ontstaat brand. Je moet er toch niet aan denken dat de vlammen uit het stopcontact komen?

Gelukkig is er een heel simpele manier om dit gevaar te vermijden. Gebruik uitsluitend opladers (kabels én stekkers) die bij het elektrisch apparaat geleverd worden. Deze zijn uitgebreid getest en zijn gemaakt voor dit doel. Is de originele oplader defect na jarenlang gebruik? Bestel dan een nieuwe bij de fabrikant en geen goedkope alternatieve oplader. De kans is immers aanwezig dat je hiermee voor brandgevaar zorgt. Dat is een reëel risico: de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2016 nog de verkoop van 24 alternatieve opladers verboden vanwege brandgevaar.

’s Nachts opladen is gevaarlijk

Nu we het toch over opladen hebben: pas op met smartphones, laptops en tablets, maar ook andere elektrische apparaten die je ’s nachts aan de lader doet. Doordat je niet bij het opladen aanwezig bent als je slaapt, kun je niet tijdig ingrijpen als er iets misgaat. Bijvoorbeeld wanneer de stekker oververhit raakt en smelt in het stopcontact. Daar komt nog bij dat een accu opladen het gevaar oplevert van overladen. Er kan namelijk oververhitting plaatsvinden als je door blijft laden wanneer de accu al op 100% van zijn capaciteit zit.

5 tips voor veilig opladen:

  • Gebruik alleen originele opladers en kabels
  • Laad accu’s niet ’s nachts op, maar alleen als je kunt ingrijpen
  • Zorg dat de warmte goed weg kan, dus leg je apparaat tijdens het opladen niet onder een kussen of op een deken
  • Haal je elektrische apparaat (bijvoorbeeld je mobiele telefoon) van de oplader als hij 100% opgeladen is
  • Haal de oplader uit het stopcontact als er geen apparaat opgeladen wordt

Deel dit bericht