Ga naar inhoud

18 november 2019Wonen

Zo voorkom je brand door het opladen van een accu

Brandweer Nederland en het Verbond van Verzekeraars merken dat er steeds vaker huisbranden ontstaan door lithium-ionbatterijen, de accu’s die ook in smartphones en e-bikes worden gebruikt. Hoe zorg je er nu voor dat je veilig je apparaten oplaadt met zo min mogelijk kans op brand? Volg deze tips op.

Brand voorkomen begint met bewustwording

De eerste stap in het voorkomen van brand is je bewust zijn van gevaarlijke situaties. Jeanet Rexwinkel, brandexpert bij Univé Oost, legt uit: “Als je weet waar er eventueel gevaar dreigt, in dit geval door het opladen van accu’s, is preventie veel gemakkelijker. Het ophangen van rookmelders en het aanschaffen van een brandblusser zijn goede voorbeelden. Maar ook hoe je omgaat met de oplader en het apparaat waar de accu in zit is belangrijk.”

Do’s & don’ts: zo laad je veilig op

  • Laad de accu altijd op met de originele lader. Deze opladers zijn door fabrikanten getest en daarom het meest betrouwbaar. Controleer regelmatig of het snoer niet beschadigd is, want dit kan ook tot brand leiden.
  • Tijdens het opladen kan de accu samen met het apparaat warm worden. Als deze warmte niet weg kan, wordt het brandgevaarlijk. Zorg dus dat het apparaat niet ergens onder ligt, maar op een vlakke ondergrond.
  • Zorg dat je in de buurt van het apparaat blijft terwijl je de accu oplaadt. Als de batterij vol is, kun je de stekker direct uit het stopcontact halen.
  • Laad het apparaat altijd op in een ruimte waar een rookmelder hangt. 

Toch brand? Zo blus je en voorkom je schade

De ergste schade voorkom je door deuren dicht te doen. Dat levert je al snel 20 minuten brandvertraging op. Wil je de brand blussen met water of schuim? Dat mag alleen als het om een kleine accu gaat, anders heb je een ander blusmiddel nodig, zoals een F-500 blusser. Haal voor het blussen eerst de stekker van het apparaat uit het apparaat. Zorg er wel voor dat het veilig genoeg is om te kunnen blussen. De veiligheid van jou en je medebewoners staat voorop.

Hoe claim je de ontstane schade bij de verzekering?

Hebben je woning en/of spullen toch brand- of rookschade opgelopen? Dan wil je natuurlijk graag een vergoeding hebben van je verzekering. Jeanet Rexwinkel: “Het is in dat geval belangrijk dat je elk soort schade claimt op het juiste type verzekering.”

Zo wordt de schade aan je elektrisch fiets vergoed door de elektrische fietsverzekering van Univé, de schade aan je meubels door de inboedelverzekering en de schade aan je woning door de opstalverzekering.

Ben je bij Univé verzekerd? Dan kun je snel en eenvoudig je schade online melden

Deel dit bericht