Ga naar inhoud

5 oktober 2019Wonen

Een vluchtplan maken, hoe dan?

Een vluchtplan maken, hoe dan? Bij een woningbrand heb je maar drie minuten de tijd om veilig uit je huis vluchten. Daarom is het verstandig om vooraf een vluchtplan op te stellen. Onze expert Annet Hulshof-Mourits, specialist Risicobeheersing bij Veiligheidsregio Drenthe, legt je stap voor stap uit waar je aan moet denken.

Bij een woningbrand heb je maar drie minuten de tijd om veilig je huis uit te komen. Natuurlijk willen we dat iedereen die bij jou thuis woont op tijd veilig buiten komt, daarom is het verstandig met elkaar afspraken te maken als er brand uitbreekt. Deze afspraken noemen we een vluchtplan.

Afspraken die je kunt maken voor een vluchtplan:

  1. Doe de deuren ’s nachts dicht. Want als er brand ontstaat in een ruimte, dan blijft die brand zo lang mogelijk in deze ruimte en gaat deze niet het hele huis door.
  2. Wie helpt wie. Kinderen slapen soms zo vast, dat ze niet op tijd wakker worden. Ook niet van het piepen van een rookmelder. De ouders worden vaak wel wakker door de rookmelder, die kunnen dan de kinderen ophalen en in veiligheid brengen.
  3. Voorkom obstakels in je vluchtroute.
  4. Spreek af waar je elkaar buiten ontmoet en waar je de sleutels opbergt. Sleutels moeten langs de vluchtroute liggen, dus in de buurt van een deur of het raam waar je langs moet vluchten.  

Tip

  • Als je moet vluchten en er hangt rook in de ruimte, kruip dan onder de rook door. Ga de ruimte uit en sluit de deur achter je.

Wonen zonder zorgen met de Univé woonverzekering 

Met onze woonverzekering ben je in één keer goed verzekerd voor je woning en/of inboedel. En heb je schade, dan staan we direct voor je klaar.

Deel dit bericht