Ga naar inhoud

26 september 2022Vervoer

Veilig rijden: kijk niet op je telefoon

Verreweg de gevaarlijkste afleiding tijdens het autorijden is de smartphone. Toch gebruikt ongeveer de helft van alle Nederlanders met een smartphone hun mobiel onderweg. Dat zorgt voor onveilige verkeerssituaties: je veroorzaakt ongeveer tweeënhalf keer zo snel een ongeluk als je met je telefoon bezig bent. Stop dus je telefoon weg tijdens het rijden. Raak je toch nog snel afgeleid? Met deze 4 tips wordt MONO rijden een stuk makkelijker. 

We overschatten onszelf massaal 

Het allergrootste gevaar van smartphonegebruik achter het stuur is dat veel mensen het gevaar ervan niet inzien. We denken allemaal dat we goed auto kunnen rijden en dat we niet zomaar een ongeluk veroorzaken. Terwijl de feiten niet liegen. De kans dat je betrokken raakt bij een verkeersongeluk is 10 keer groter als je je telefoon gebruikt tijdens het rijden. 

4 tips voor MONO rijden: 

  1. Zet je telefoon op ‘niet storen’ 

Op die manier krijg je geen meldingen binnen op je telefoon. En word je minder snel afgeleid.  

  1. Laat mensen van tevoren weten dat je gaat rijden 

Op die manier kunnen je vrienden en familie je even met rust laten zolang je in de auto zit. En hoef jij niet bang te zijn dat je iets mist. 

  1. Wil je toch op je telefoon kijken? Sta dan even stil op een veilige plek 

Moet je écht snel reageren op een bericht en kan het niet wachten? Dan zoek je een veilige parkeerplek op om dit te doen. 

  1. Stel je navigatie in vóórdat je gaat rijden 

Het intoetsen van informatie op je navigatiescherm is niet anders dan op je smartphone. Hanteer hiervoor dus dezelfde veiligheidsregels. 

Bonustip: probeer Veilig op Weg 

Minder auto-ongelukken en meer verkeersveiligheid, daar profiteert iedereen van. Daarom is Univé proactief bezig met veiligheid in het verkeer. Dat doen we door onze klanten ter aanvulling op onze autoverzekering de gratis dekking Veilig op Weg aan te bieden. Hiermee krijg je inzicht in je rijgedrag met het oog op mogelijke verbetering. Als beloning kun je tot maximaal 10% van je premie terugverdienen door veilig te rijden.     

Zo werkt het  

Veilig op Weg is een functie in de Univé App die inzicht geeft in je rijgedrag en telefoongebruik (MONO rijden) tijdens het rijden. Bij goed rijgedrag krijg je een premiekorting tot maximaal 10%. Na elke rit is in de Univé App de ritscore te zien. Waar heb je te hard gereden? Of heb je je mobiele telefoon gebruikt tijdens het rijden? Tips om het rijgedrag te verbeteren staan ook in de app. En na elk kwartaal zie je de kwartaalscore en hoeveel korting op de premie je ontvangt. 

Meer over Veilig op Weg  

Deel dit bericht