Ga naar inhoud

5 juni 2016Reizen

Veilig met de boot eropuit? Zo doe je dat.

Kun je niet wachten om weer het water op te gaan met je zeilboot, motorboot of sloep? Dan is het goed om vóór vertrek even stil te staan bij de belangrijkste spelregels en voorschriften op het water. En vergeet niet de veiligheid aan boord. Even een opfrisser, zodat je vervelende ongelukken of schade voorkomt.

De belangrijkste voorrangsregels op het water

Wat stuurboord en bakboord is hoeven we je natuurlijk niet meer te vertellen. Maar hoe zat het ook al weer met de voorrangsregels op het water?

 • Een motorboot van stuurboord gaat voor een motorboot van bakboord.
 • Een zeilboot gaat voor een motorboot, behalve als de motorboot al zoveel mogelijk stuurboord houdt. Hij heeft dan ‘recht van de weg’ en de zeilboot moet wijken.
 • Grote schepen (langer dan 20 meter) gaan altijd voor kleine boten.

Zo voorkom je ongelukken

Vanzelfsprekend houd je je aan deze voorrangsregels. Maar daarnaast is het ook belangrijk om alert te blijven en te anticiperen:

 • Zorg daarom voor goed zicht rondom de boot en zorg dat anderen jou kunnen zien.
 • Verander niet plotseling van koers, minder tijdig vaart en kijk regelmatig achterom.
 • Laveer niet op drukke vaarroutes en voer altijd de juiste navigatieverlichting.
 • Voor de veiligheid kun je het beste zoveel mogelijk stuurboordwal houden.

Veiligheid aan boord

Op het water kun je soms onverwachte en gevaarlijke situaties tegenkomen. Bijvoorbeeld als het weer plotseling omslaat. Daarom is het goed altijd daarop voorbereid te zijn. Reddingsvesten voor alle opvarenden zijn een must. Daarnaast moeten er ook een veiligheidslijn, een marifoon en vuurpijlen aan boord zijn.

En wil je gezellig aan de wijn of het bier? Drink dan alleen alcohol aan boord als je niet meer gaat varen. Als schipper mag je niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebben.

Een vaarbewijs nodig?

Grofweg geldt binnen de pleziervaart het volgende:

 • Klein vaarbewijs
  Is je boot tussen de 15 en 25 meter lang en/of kan je vaartuig sneller dan 20 km/uur? Dan heb je een klein vaarbewijs nodig. Dit geldt dus ook voor waterscooters en jetski’s.
 • Groot pleziervaartbewijs
  Is je boot tussen de 25 en 40 meter lang, dan heb je een groot pleziervaartbewijs nodig.

En ga je de grens over? Dan is het belangrijk dat je het nodige weet over de regels en voorschriften bij varen in het buitenland. Maar dat spreekt vanzelf.

Is je boot goed verzekerd?

Het is slim om eens per jaar te controleren of je verzekering nog goed bij je boot past. Want zonder goede dekking kun je bij diefstal of een aanvaring zomaar veel geld kwijt zijn. Met de bootverzekering van Univé kies je zelf de dekking die je nodig hebt: standaard WA of een uitgebreidere dekking voor diefstal of beschadiging? Wil je aanvullende verzekeringen erbij? En klopt je vaargebied nog met dat op je polis? Vraag je adviseur ernaar. Dan kun je daarna met een gerust gevoel het water op. 

Deel dit bericht