Ga naar inhoud

8 juli 2019Reizen

Vakantie? Voorkom beten van insecten en kwallen!

Ineens een pijnscheut of een gigantische rode vlek die verschrikkelijk zeer doet, daar zit je niet op te wachten. Een beet van een insect of kwal kan je vakantie of dagje weg behoorlijk vergallen. Hoe kun je deze situaties voorkomen? En als ze je toch te pakken hebben, wat kun je doen om de pijn zoveel mogelijk te verzachten? Lees er meer over in dit artikel.

Hoe voorkom je beten?

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Daarom delen we graag deze 10 tips met je. Hopelijk helpen ze je om de vakantie ongeschonden door te komen.

10 tips om insecten- en kwallenbeten te voorkomen

  1. Gebruik geen geurende cosmetica, want daar komen insecten juist op af.
  2. Sla niet naar insecten, want dan vallen ze je eerder aan.
  3. Gebruik een klamboe om je bed, zodat insecten ’s nachts niet bij je kunnen komen.
  4. Let altijd heel goed op als je de natuur in gaat. Blijf op de paden en probeer hoog gras of lage struiken te vermijden. 
  5. Trek in tekenrijke gebieden lange kleren aan, dus kleding die zoveel mogelijk huid bedekt. Dat vermindert de kans op teken. 
  6. Controleer jezelf na een wandeling in het groen op teken op je lichaam en in je kleren.
  7. Gebruik DEET, wierook of een citronellakaars om insecten af te weren.
  8. Zit niet te dicht bij een lichtbron in het donker, want hier komen insecten op af.
  9. Ga je in zee zwemmen? Vraag dan aan hulpverleners welke kwallen er voorkomen en waar. Zo ben je optimaal voorbereid. Vaak zie je ook waarschuwingen op borden staan. Negeer deze niet.
  10. Kom je in een gebied waar de eikenprocessierups voorkomt? Draag dan kleding die je lijf goed bedekt en ga niet op de grond zitten om huidcontact met brandharen te voorkomen.

Voor de meer tropische bestemmingen zijn er vaccinaties of pillen beschikbaar om je vooraf te wapenen tegen bijvoorbeeld een steek van de malariamug. Meer informatie vind je op de site van de GGD

Zo herken je een insectenbeet

  • Een muggensteek geeft vooral irritatie van de huid. Hij is te herkennen aan een rode, licht opgezette plek – de bult – die flink kan jeuken.
  • Een steek van een bij of wesp herken je aan de stekende pijn die meteen na de steek optreedt. De huid begint te irriteren en kleurt daarbij rood.
  • Als een bedwants je gebeten heeft, houd je daar jeukende, rode, kleine bultjes aan over.
  • Heeft een teek je gebeten, dan zie je op warme, vochtige plekken op je lichaam een klein rood plekje. Dit kan zijn in je liezen, knieholtes of oksels. Of je ziet de teek nog zitten op je huid.
  • Na contact met brandharen van de eikenprocessierups kun je jeuk, blaasjes, bultjes of een rode huid hebben. Ook rode ogen, hoesten, kriebel in de keel, koorts en een loopneus zijn bekende symptomen.
  • Een kwallenbeet herken je doordat je een prikkend en branderig gevoel hebt op je huid nadat je de zee uit komt.

Tips voor als je toch gebeten bent

  • Gestoken door een bij? Haal dan de angel uit je huid met een speciaal uitzuigpompje, je nagel of een pincet. Zo’n pompje biedt ook verlichting bij een steek door een wesp of steekvlieg doordat hij de gifstoffen wegzuigt die het beest achterlaat.
  • Gebeten door een teek? Verwijder hem met een tekentang en schrijf op wanneer je op welke plek bent gebeten door een teek. Dit kan van pas komen als je later alsnog klachten krijgt. 
  • Heb je pijn, jeuk of een zwelling door een steek of beet van een mug of bedwants? Gebruik dan een koude, natte doek om het ongemak te verkleinen. Daarnaast zijn er diverse anti-jeukmiddeltjes verkrijgbaar. Probeer niet te krabben. Dat maakt het namelijk vaak alleen maar erger.
  • Last van brandharen van de eikenprocessierups? Plak dan plakband op dat stuk huid en haal de haren zo weg. Spoel daarna goed met lauw water en probeer verlichting te vinden door verkoelende crème te gebruiken, zoals mentholgel.
  • Ben je gebeten door een Nederlandse kwal? Houd de plek dan nat met zeewater of douche zo heet mogelijk. Schraap met je pin- of zorgpas de netelcellen van de huid af.
  • Word je in Frankrijk gebeten door een kwal, neutraliseer dan met ammoniakwater. Dit vind je op het strand in speciale bakken en mag je gebruiken als een kwal je toch te pakken heeft.

Twijfel je of je naar de dokter moet?

Soms weet je niet of je een beet nu wel of niet moet laten behandelen door een dokter. Daarom is er de Univé Vakantiehulp. Als klant van Univé kun je daar 24/7 mee bellen als je twijfels hebt of je een dokter moet bezoeken. Zo krijg je snel antwoord van een Nederlandse arts.

Deel dit bericht