Ga naar inhoud

7 juni 2021Reizen

Vakantie boeken in 2021: hier moet je rekening mee houden

We zijn er allemaal wel weer aan toe na het vele thuis zitten: een lekkere vakantie. Inmiddels is er steeds meer mogelijk en springt er zo nu en dan een land op 'geel'. Hoe dat in de zomervakantie zal zijn, is nog even afwachten natuurlijk. Wil je toch alvast je vakantie plannen? We geven je een paar praktische tips.

Vakantie in Nederland

Een vakantie in Nederland zal deze zomer waarschijnlijk goed mogelijk zijn. Inmiddels zijn horeca, attractieparken en musea weer open zijn. Je kunt dus wel alvast een vakantie in Nederland boeken, maar houd dit in je achterhoofd: Het annuleren van je vakantie omdat bepaalde faciliteiten gesloten zijn, is niet verzekerd via je annuleringsverzekering. Raak je zelf besmet met het coronavirus en kan je vakantie hierdoor niet doorgaan? Dan is dit in de meeste gevallen wel verzekerd. We beoordelen dit per situatie.

Vakantie in het buitenland

Ben je van plan om een vakantie naar het buitenland te boeken? Dan zijn er meer dingen om rekening mee te houden.  

Kleurcodes

Om te bepalen welke dekking je hebt op je reis- of annuleringsverzekering, kijken we onder andere naar de kleurcodes die de Nederlandse overheid hanteert. Is er sprake van code geel op het moment dat je vertrekt, dan geldt je verzekering zoals je gewend bent. Dat is ook het geval als je bestemming van code geel naar oranje verandert op het moment dat je er al bent. Ook bij code oranje werkt je reisverzekering grotendeels zoals je gewend bent. Alleen schade die gerelateerd is aan het coronavirus wordt niet vergoed. Bijvoorbeeld de kosten voor een test, of de kosten wanneer je langer moet blijven na een positieve test. Via je zorgverzekering ben je wel altijd verzekerd voor kosten tot het Nederlandse tarief. Houd er wel rekening mee dat ieder land zijn eigen maatregelen treft tegen het coronavirus, daardoor kan de hulpverlening er soms anders uitzien.

Bekijk voordat je boekt ook of jouw bestemming aanvullende eisen stelt om het land in te komen. Sommige landen laten bijvoorbeeld alleen inwoners of familieleden van inwoners toe.  

Pakketreis of een reis zelf samenstellen?

Het boeken van een pakketreis geeft je wat extra zekerheid. Als er code oranje op jouw bestemming geldt, zal de reisorganisatie de reis namelijk annuleren. Je kunt in dat geval je reis omboeken of krijgt je geld terug. Boek je bijvoorbeeld een los vliegticket en hotel, dan is dat lang niet altijd zo. Kijk dus goed naar de boekingsvoorwaarden als je losse boekingen doet. Bij sommige aanbieders kun je bijvoorbeeld tot een dag voor vertrek gratis annuleren. Zelf je reis annuleren omdat op bestemming code oranje geldt, is niet verzekerd op je annuleringsverzekering.

Betaal met je creditcard

Om extra zekerheid in te bouwen, is het slim om te betalen met je creditcard. Hiermee is je boeking verzekerd. Als de reisaanbieder failliet gaat, kun je via je creditcardmaatschappij je geld terug vragen.

Je verzekering vorig jaar stopgezet?

Heb je je reisverzekering vorig jaar stopgezet omdat je niet op reis kon? Vergeet dan niet om dit jaar je reisverzekering opnieuw aan te vragen.  

Deel dit bericht