Ga naar inhoud

16 juni 2019Vervoer

Tweedehands auto: leasen of kopen?

Heb je een beperkt budget, of wil je gewoon niet zo veel geld kwijt aan een nieuwe auto, dan kun je prima uit de voeten met een tweedehands auto. Leasen of kopen, wat past het beste bij jou? In dit artikel geven we je de informatie die je verder helpt bij het maken van je keuze.

Voordeliger in aanschaf

Het meest voor de hand liggende voordeel van een tweedehands auto kopen is dat hij veel minder geld kost in aanschaf. Maar daar staat wel tegenover dat hij je flink wat geld kan kosten als je groot onderhoud nodig hebt. En dat is nu eenmaal moeilijk te voorspellen met occasions. Daarom is het verstandig om hier wel rekening mee te houden in de financiële buffer die je overhoudt.

Private lease kan ook met tweedehands auto’s

Een tweedehands auto leasen als particulier kan ook. Zoals je weet, betekent leasen dat je elke maand een bedrag betaalt inclusief autoverzekering en onderhoud. Alleen de brandstof betaal je zelf. Lekker overzichtelijk, deze maandelijkse kosten!

Wil je profiteren van de voordelen van private lease, maar dan voor een tweedehands auto? Dat kan met een zogenoemde tweedekans. Dit is een gebruikte leaseauto van 1 of 2 jaar oud. Zo rij je dus een vrijwel nieuwe auto, maar dan voor een veel lager maandbedrag.

Let op de BKR-registratie

Je krijgt wel een registratie bij Stichting BKR als je kiest voor private lease. Voor leasecontracten van voor 1 april 2022 is je registratie 65% van je maandbedrag x het aantal maanden dat je leaset. Voor contracten na 1 april 2022 geldt 100% van het totaalbedrag als registratie. Wil je tijdens de leasetermijn een woning kopen, dan telt dit mee voor de hoogte van je maximale hypotheekbedrag. Je kunt dan minder lenen.

Nog een nadeel van lease: de auto is gedurende het leasecontract nooit écht van jou. Al die tijd blijft hij eigendom van de leasemaatschappij. Het bedrag dat je per maand betaalt is puur voor het gebruik ervan. Vind je dit geen fijn idee, dan kun je toch beter voor koop kiezen dan voor lease.

Tweedehands auto: koop met vertrouwen

Je wilt graag een goed onderhouden tweedehands auto kopen en daar ook nog garantie op krijgen? Dan is het verstandig om naar een BOVAG-garage te gaan voor de aanschaf. Let daarbij op het aantal kilometers dat hij al gereden heeft, want hoe meer kilometers des te groter de kans op onderhoudskosten in de nabije toekomst.

Je kunt ook bij een particulier een tweedehands auto kopen. Dit is vrijwel altijd voordeliger dan bij een garage, maar je hebt dan geen garantie bij gebreken. Zorg er in dat geval dus altijd voor dat je eerst een proefrit maakt om de auto te testen. Ook een aankoopkeuring is aan te raden voor de zekerheid.

Meer informatie over een auto aanschaffen

Welke keuze het beste is voor jouw situatie hangt af van diverse factoren. Wil je meer informatie hierover? Lees meer in onze artikelen auto kopen: nieuw of tweedehands? en nieuwe auto: leasen of kopen?

Deel dit bericht