Ga naar inhoud

28 april 2021Wonen

Slimme apparaten in huis: zijn die wel veilig?

Een deurbel met camera, zodat je op afstand kunt zien wie er voor de deur staat. Lampen en een thermostaat die je kunt bedienen via een app. Er komen steeds meer slimme apparaten onze huizen binnen.

Erg handig, maar ze kunnen ook een risico vormen, omdat ze vaak niet goed beveiligd zijn van zichzelf. Om te voorkomen dat je gehackt wordt, leggen we in dit blog uit hoe je de slimme apparaten zo veilig mogelijk kunt gebruiken.

3 manieren waarop slimme apparaten onveilig kunnen zijn

  1. Het standaard wachtwoord wordt vaak niet aangepast
    Zegt de login/wachtwoordcombinatie ‘admin/admin’ je iets? Het gebeurt echt nog veel te vaak dat dit de manier is om in te loggen in slimme apparaten, omdat de inloggegevens niet aangepast worden. Dan is hacken natuurlijk een eitje.
  2. De code bevat kwetsbaarheden
    De programmeurs die zich bezighouden met het maken van software voor slimme apparaten, zijn vooral bezig met wat het apparaat moet kunnen en niet met de veiligheid van de code die zij hiervoor schrijven. Dat is een groot verschil met bijvoorbeeld computers en smartphones, waar veiligheid vaak voorop staat.
  3. Er worden vaak geen updates gedraaid
    Je smartphone en laptop moeten om de haverklap updates draaien om beveiligingsproblemen op te lossen. Slimme apparaten updaten hun software over het algemeen veel te weinig, waardoor onveilige code een prooi blijft voor hackers.

Fabrikanten geven weinig om veiligheid

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat meer dan de helft van de onderzochte slimme apparaten beveiligingsproblemen had. Ook de informatie over het updaten van de apparatuur was in de meeste gevallen ontoereikend. Het is zorgwekkend om te constateren dat de fabrikanten van slimme apparaten niet bezig zijn met het bewaken van de veiligheid. Maar gelukkig kun je zelf een flinke slag slaan.

Volg deze tips om je slimme apparaten veilig te houden:

  1. Maak een apart netwerk
    Als je de slimme apparaten allemaal samen op een apart netwerk aansluit, los van je laptop en smartphone, is de kans dat hackers bij gevoelige informatie kunnen komen een stuk kleiner.
  2. Check de informatie over beveiligingsupdates voordat je koopt
    Is deze informatie niet te vinden bij de specificaties? Dan kun je ervan uitgaan dat de fabrikant veiligheid niet als hoogste prioriteit heeft.
  3. Pas het standaard wachtwoord aan
    Dus geen ‘admin’ of ‘1234’ meer, maar een door je wachtwoordmanager gegenereerd wachtwoord, dat moeilijker te kraken is.
  4. Voer zelf beveiligingsupdates uit

Dit doe je door de slimme apparaten elke paar maanden op je computer aan te sluiten en te updaten (voor zover er updates zijn).

  1. Pas je firewall aan naar eenrichtingsverkeer
    Want als er geen verkeer mogelijk is van internet naar je slimme apparaten, worden hackers geweerd.

We hechten veel waarde aan deze tips. Daarom is onze dienst Alarm in huis zeer goed beveiligd, zodat je hem met een gerust hart kunt gebruiken als slim alarmsysteem.

Hulp nodig? Wij staan klaar!

Heb je het vermoeden dat indringers je slimme apparaten hebben gehackt? Je kunt dan altijd gratis bellen naar de Univé Cyberhelpdesk voor hulp. Ook als je vragen hebt over het beveiligen van je apparaat kun je hier terecht.

Deel dit bericht