Ga naar inhoud

12 oktober 2021Wonen

Een rookmelder plaatsen, hoe dan?

Een rookmelder plaatsen, hoe dan? Waar moet je op letten bij het kopen van een rookmelder? En wat zijn de beste plekken in huis voor een rookmelder? Carry Seidel, medewerker risicobeheersing van Veiligheidsregio Drenthe geeft uitleg over de verschillende soorten rookmelders en legt stap voor stap uit hoe je je rookmelder het beste kan plaatsen.

Zo hang je een rookmelder op.

Bij de aanschaf van een rookmelder moet je bepalen wat je belangrijk vindt wat de rookmelder kan. 

  1. Na het aanschaffen van de rookmelder, hang deze dan meteen op. Activeer de rookmelder en maak deze gereed voor gebruik.
  2. Probeer de rookmelder aan het plafond te hangen, zo hoog mogelijk, in het midden van de ruimte. Zorg dat de rookmelder vrij hangt, ongeveer 50 centimeter van de lamp, van de hoeken van de ruimte.
  3. Als je niet bij het plafond kunt komen, kun je altijd nog de gootsteen ontstopper gebruiken en montagekit.
  4. Rookmelders ophangen in de vluchtroute is het minste wat je kunt doen. Het is nog beter om rookmelders op te hangen in de ruimten waar de brand kan ontstaan. Hang daarom dus ook rookmelders in de slaapkamer en in de woonkamer.

Tip

  • Zorg dat je de rookmelder elke maand even test door de knop in te drukken. Maak hem ook regelmatig even schoon met de stofzuiger, dan geeft hij minder storingen en zal hij ook iets langer meegaan.

Wonen zonder zorgen met de Univé woonverzekering 

Met onze woonverzekering ben je in één keer goed verzekerd voor je woning en/of inboedel. En heb je schade, dan staan we direct voor je klaar.

Deel dit bericht