Ga naar inhoud

27 september 2019Vervoer

Private lease - wat is dat eigenlijk?

Particulier leasen maakt een flinke groei door. In 2018 reden er zo’n 150.000 private leaseauto’s rond tegen 103.000 in het jaar ervóór. (bron: VNA) Maar wat is private lease eigenlijk? En wat komt er kijken bij het leasen van een auto?

Een vast bedrag per maand

Met private lease rijd je privé een nieuwe of tweedehands auto voor een vast bedrag per maand. De auto is hiermee niet je eigendom, maar je kunt 'm tijdens een afgesproken termijn gebruiken tegen een vaste prijs en voor een maximumaantal kilometers per jaar. Het leasebedrag is all-in, dus inclusief verzekering, pechhulp en reparaties. Het enige wat je nog zelf betaalt, zijn de brandstofkosten. En bij schade vaak een eigen bijdrage.

Waarom particulier leasen?

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor het privé leasen van een auto. Zo ben je als gebruiker altijd verzekerd van vervoer, rijd je met de nieuwe of tweedehands auto vaak duurzamer dan met een wat oudere auto en heb je door het vaste maandbedrag controle op de uitgaven aan je auto. Daarnaast is het vervoer veiliger, omdat er niet wordt bespaard op onderhoud en omdat de nieuwe auto’s zijn voorzien van allerlei veiligheidshulpmiddelen.

Een auto leasen of kopen?

Bij de keuze voor de aanschaf van een eigen auto of voor private lease kun je deze criteria laten meewegen.

 • Gemak
  Bij private lease is de auto in het bezit van de leasemaatschappij. Die is dan ook verantwoordelijk voor controles en reparaties, zodat je vrijwel altijd een auto tot je beschikking hebt.
 • Financiële middelen
  Als je geen spaargeld beschikbaar hebt om een auto aan te schaffen, kan particulier leasen een oplossing zijn om toch in een nieuwe of jonge tweedehands auto te rijden. En heb je weinig schadevrije jaren opgebouwd, dan krijg je via private lease geen hoge verzekeringskosten. De verzekeringspremie is namelijk inclusief en gelijk voor alle gebruikers. 
  Let op: De auto wordt niet je bezit als het contract is afgelopen. 
 • Zekerheid
  Je betaalt een vast tarief per maand, hebt geen onvoorziene kosten voor onderhoud en betaalt alleen bij schade een eigen bijdrage.
 • Flexibiliteit
  Afhankelijk van de voorwaarden kun je binnen private lease switchen van auto of kilometerbundel. Anderzijds is een private leasegebruiker wel gebonden aan een contract voor een vaste periode.

Kies je voor Private Lease met Univé, dan helpen wij je graag bij onverwachte situaties. En doet zich een nare gebeurtenis voor (bijvoorbeeld ontslag of overlijden), dan ontbinden wij het contract. 

Kosten van je huidige auto

Er zijn verschillende tools om de leaseprijs te berekenen ten opzichte van je huidige auto. Heb je enig idee wat je elke maand kwijt bent aan je huidige auto?

Meer weten over privé lease? Lees dan ook onze blogs Flexibel private leasen: mogelijkheden genoegPrivate lease: veilig rijden door rijhulpsystemen en Private lease: voordelig een tweedehands auto leasen

Deel dit bericht