Ga naar inhoud

16 juli 2021Wonen

Op zoek naar een woning? Pas op voor internetcriminelen!

Dat de woningmarkt al tijden oververhit is, weten we allemaal. Ook internetcriminelen weten dat veel mensen wanhopig op zoek zijn naar een woning. Zij maken hier misbruik van door online nephuurwoningen aan te bieden en de inschrijfbetalingen te innen zonder tegenprestatie.

Maar liefst 150 aangiften van oplichting door woningverhuursites werden er de afgelopen maanden gemeld bij het landelijk meldpunt. Ook het klachtenloket van de Autoriteit Consument en Markt kreeg 300 meldingen. De verwachting is dat er nog veel meer gedupeerden zijn. Vooral in de grote steden van ons land, zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, bieden deze nepsites zogenaamd woningen te huur aan. 

Zo gaan ze te werk 

De cybercriminelen die de woningnood als verdienmodel gebruiken, kunnen heel eenvoudig websites opzetten met foto’s van woningen die afkomstig zijn van echte makelaarssites. Vervolgens doen ze jou als bezoeker een aanbod: dat je tegen betaling het volledige woningaanbod kunt zien of dat je alleen kunt reageren als je een betaald abonnement hebt. Zodra je het geld hebt overgemaakt, krijg je echter geen enkele reactie meer van ze. 

Dit kun je ertegen doen 

Het aloude principe geldt hier nog steeds: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Dus als je op een voor jou onbekende site ineens een beschikbare huurwoning tegenkomt op een goede locatie voor een prima prijs, dan is het waarschijnlijk nep.  

Probeer je te beperken tot de sites waarvan je 100% zeker weet dat ze betrouwbaar zijn. Of schakel bijvoorbeeld een ervaren verhuurmakelaar in.  

Vragen of hulp nodig? 

Heb je nog vragen over hoe je voorkomt dat er online misbruik wordt gemaakt van je? Als je een Univé schadeverzekering hebt, kun je altijd gratis bellen naar de Univé Cyberhelpdesk

Deel dit bericht