Ga naar inhoud

4 oktober 2021Wonen

Onkruid bestrijden met zout, azijn of een onkruidbrander?

‘Onkruid vergaat niet’, zo luidt het gezegde. Of dat letterlijk zo is valt te betwisten. Bovendien is onkruid verdelgen volgens velen geen leuk karwei. Onkruid tussen je terrastegels of op je tuinpad verwijderen kan op tal van manieren. Met de hand, met gif of azijn of met een onkruidbrander. In dit artikel zetten we de verschillende methodes voor je op een rij.

Onkruid verwijderen met azijn of zout

Onkruid verdelgen met behulp van gif is voor de meeste mensen vanwege het milieu geen optie meer. Steeds vaker grijpen tuinliefhebbers naar ‘natuurlijke’ middelen als azijn of zout om de strijd tegen het onkruid aan te gaan. Deze middelen lijken heel verantwoord en natuurlijk, maar zijn het niet. Zuur en zout verstoren namelijk de samenstelling van de bodem. Bovendien is azijn schadelijk voor bijen.

Onkruid verdelgen met een voegmesje, tegelkrabber of schoffel

Wat wél goed is voor de natuur en de biodiversiteit, is helaas niet zo fijn voor je rug: op je knieën de terrastegels krabben met een speciaal mesje of het terras schrobben met heet water. Het werkt prima, maar een fijne klus is het niet. Schoffelen kan ook, maar met een gevoelige rug houd je dat vaak ook niet al te lang vol. Energiezuinig en doeltreffend zijn deze oplossingen wel.

Is een onkruidbrander de ultieme oplossing?

Een onkruidbrander is – mits goed toegepast – effectief, snel én je hoeft er niet voor door je knieën. Het is een lichtgewicht apparaat op een steel, dat plaatselijk heel warm wordt. Door het onkruid sterk te verhitten, verdwijnt het vocht uit de plantjes. De cellen van het onkruid barsten en het onkruidplantje sterft dan af. In eerste instantie lijkt je werk voor niets: pas na een paar dagen zie je het effect. Een nadeel is dat de beste branders veel energie (gas of stroom) gebruiken.

Hoe effectief is een onkruidbrander?

De effectiviteit van een onkruidbrander hangt af van je geduld. Als je snel en oppervlakkig over je terras of tuinpad waaiert met de brander, dan zal het effect matig zijn. Om het onkruid doeltreffend te verwijderen, moet je plantje voor plantje onder handen nemen. Je hebt ongeveer vijf seconden per plantje nodig. Om langdurig van onkruid verlost te zijn, moet je de behandeling twee of drie keer herhalen. Afhankelijk van de grootte van het te behandelen oppervlak, kan het een tijdrovende klus worden.

Elektrische onkruidbranders versus onkruidbranders op gas

Voordelen

Elektrische onkruidbranderOnkruidbrander op gas
1. Licht in gewicht1. Geen stopcontact nodig
2. Iets minder brandgevaarlijk2. Heter en doorgaans effectiever

Nadelen

Elektrische onkruidbranderOnkruidbrander op gas
1. Stopcontact nodig1. Gasfles kan zwaar zijn
2. Doorgaans iets minder effectief2. Gaspatronen kunnen snel leegraken
3. Meer brandgevaarlijk

Brandgevaar door onkruidbranders

Onkruidbranders worden plaatselijk gloeiend heet. Ga dus voorzichtig te werk. Je wilt immers voorkomen dat je huis of je schuur in vlammen op gaat. Dit gebeurt helaas nog wel eens. Blijf ook weg bij schuttingen, muren en ventilatiegaten. Mogelijk zit hier isolatiemateriaal in wat makkelijk ontvlamt. Zelf kun je ook gewond raken. Onkruid wegbranden op je slippers is daarom ook niet aan te raden. Dichte schoenen en niet-synthetische kleding zijn een beter idee. 

Kijk uit met droge takjes, blaadjes en een droge grasmat

’s Zomers kan je tuin behoorlijk droog zijn. Pas dus op met droog gras, droge takjes en blaadjes. Blijf daar bij uit de buurt. Hoe aantrekkelijk dit misschien ook lijkt (wegbranden gaat immers sneller en is gemakkelijker dan netjes opvegen en afvoeren), het vuur kan zich daardoor razendsnel verspreiden door je tuin. Zorg ook dat je water of een ander blusmiddel in de buurt hebt staan als je met een onkruidbrander aan de slag gaat.

Waar je de onkruidbrander ook voor kunt gebruiken

Voor wie denkt: nóg een apparaat in de schuur? Een onkruidbrander is voor sommigen meer dan alleen een onkruidverwijderaar. Ze steken er de barbecue mee aan, verdelgen er mierennesten mee en zetten het apparaat in om hun tuinpad of stoep in een mum van tijd ijsvrij mee te maken. En er kan vast nog meer mee, maar gebruik vooral je gezonde verstand. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. En check nog even of je huis wel goed is verzekerd, want dat is sowieso een goed idee.

Deel dit bericht