Ga naar inhoud

8 december 2021Wonen

Het risico op een koolmonoxidevergiftiging wordt nog steeds onderschat

Koolmonoxide is een onzichtbaar gas dat levensgevaarlijk kan zijn. Daarom is het belangrijk dat je de signalen van een koolmonoxidevergiftiging herkent. Maar beter nog, voorkom het risico op een ongeval.

Onderzoek naar koolmonoxideongevallen

In Nederland werden in 2020 bijna 1800 meldingen gedaan van een koolmonoxideongeval. Dat blijkt uit onderzoek dat Univé uitvoerde in samenwerking met Alarmeringen.nl*. Hoewel het aantal meldingen met het giftige gas lager lag dan in de twee jaren ervoor, waren er aanzienlijke regionale verschillen. 

koolmonoxideongevallen per provincie 2020

Regionale verschillen in aantal meldingen koolmonoxideongevallen 

Opvallend is dat er grote verschillen zijn per provincie van het aantal meldingen koolmonoxideongevallen. Zo waren er in 2020 in de provincie Zuid-Holland veruit de meeste meldingen. Met 893 meldingen waren dit er fors meer dan bij de nummer 2 Noord-Holland (383) en nummer 3 Noord-Brabant (163). Drenten bleven het veiligst voor koolmonoxide met slechts 9 meldingen. De opmerkelijkste stijger in het overzicht van Alarmeringen.nl was Limburg. Na slechts twee meldingen in 2019, waren er in 2020 48 koolmonoxidemeldingen.

koolmonoxidemeldingen per provincie

Onderschatting van het risico 

Het risico op een koolmonoxidevergiftiging is goed te beperken, maar dan moet het probleem niet onderschat worden. Uit een enquête van de Nederlandse Brandwonden Stichting blijkt dat 85% denkt géén risico te lopen op zo’n vergiftiging. Ook komt naar voren dat een derde niet weet hoe je een koolmonoxidevergiftiging voorkomt. En dat terwijl er jaarlijks zo’n 200 slachtoffers in het ziekenhuis belanden en zelfs 10 tot 15 personen er aan overlijden. Koolmonoxidevergiftiging wordt dan ook wel een sluipmoordenaar genoemd. 

Herken koolmonoxideproblemen 

Het herkennen van koolmonoxide problemen is moeilijk. Het giftige gas is geurloos, kleurloos en smaakloos. Toch zijn er signalen waar je op kunt letten, zoals: 

 • De gasvlam van bijvoorbeeld een geiser kleurt oranje of geel in plaats van blauw en gaan flakkeren. 
 • De ramen beslaan door het vocht dat vrijkomt. 

Symptomen van een koolmonoxidevergiftiging 

Symptomen van een koolmonoxidevergiftiging zijn lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, slaperigheid, verwarring, vermoeidheid en een versnelde hartslag.  

Als je het vermoeden hebt van een koolmonoxidevergiftiging, zet dan alle ramen en deuren open. Waarschuw je huisgenoten en ga zo snel mogelijk naar buiten. Bel 112 en volg de instructies van de hulpdiensten op. 

Oorzaken van koolmonoxideproblemen 

Koolmonoxide ontstaat bij verbranding. Het giftige gas dat daarbij vrijkomt moet goed afgevoerd kunnen worden. De oorzaken van de ongevallen komen meestal door: 

 • Een verkeerde aanleg, instelling of andere afwijkingen van een cv-installatie, geiser of gashaard. 
 • Niet goed geïnstalleerde of beschadigde afvoerkanalen of schoorstenen. 
 • Verkeerd stoken, bijvoorbeeld de open haard als allesbrander gebruiken of binnenshuis barbecueën.   
 • Stoken met gas, hout of olie in een afgesloten ruimte. 

Voorkom problemen 

Koolmonoxideproblemen voorkomen is belangrijk voor je eigen veiligheid en van je huisgenoten. Vooral als er een gashaard, geiser, boiler en of cv-ketel in huis is. Met deze tips beperk je de kans op zo’n vergiftiging: 

 • Goed ventileren, plaats 24/7 een rooster of raam open. 
 • Laat het cv-onderhoud elke twee jaar uitvoeren door een erkende installateur. 
 • Plaats koolmonoxidemelders in huis.

Waar plaats je een koolmonoxidemelder

Over het plaatsen van een koolmonoxidemelder is nog wel eens onduidelijkheid. De brandweer adviseert: 

 • In de ruimte van de cv-installatie, geiser of kachel: aan het plafond, centraal in de ruimte, op een horizontale afstand van 1 tot 3 meter van de installatie. Hou 30 centimeter afstand van muren en hang de melder niet naast luchtinlaat, -uitlaat of andere objecten. 
 • In andere ruimtes: op ademhoogte. In de slaapkamer is dat ter hoogte van de plek waar je slaapt. In andere ruimtes is dit op zit- of loophoogte. Maar verstop de melder niet achter gordijnen of kasten. En hang de melder niet naast een luchtinlaat of uitlaat. 

Nieuwe wet 2021 

Per 1 oktober 2021 is de Wet Certificering Gasverbrandingsinstallaties in werking getreden. Hierin staat dat bedrijven vanaf 1 april 2022 gecertificeerd moeten zijn om cv-ketels, gashaarden en geisers te mogen plaatsen, onderhouden of repareren. De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat er minder ongelukken gebeuren met koolmonoxide. 

*Verantwoording onderzoekscijfers

Deze data is opgesteld in samenwerking met alarmeringen.nl. Loze meldingen, opschalingen en herhaalde oproepen zijn voor deze analyse zo veel mogelijk buiten beschouwing gelaten. Om goed te kunnen vergelijken is daarom maximaal 1 melding per dag per provincie meegeteld en is enkel gekeken naar koolmonoxide gerelateerde P2000-meldingen. 

Deel dit bericht