Ga naar inhoud

16 augustus 2021Wonen

Wat te doen bij noodweer?

Het is misschien wel een van de meest gestelde vragen online: ‘wat wordt het weer morgen?’ Wij mensen houden ervan om goed voorbereid te zijn. Op een bloedhete dag, tijdens een fikse onweersbui of wanneer zware windstoten opdoemen. Eigenlijk alleen maar goed, want zo bereid je je voor op de diverse weersomstandigheden. Het KNMI is al sinds jaar en dag onze beste vriend en ook Buienradar wordt regelmatig gecheckt. Maar hoe ga je om met die diverse natuurverschijnselen wanneer het je veiligheid betreft?

Onweer

Wist je dat er volgens het KNMI jaarlijks gemiddeld 2 bliksemdoden in Nederland vallen? Gemiddeld slaat de bliksem zo’n 100.000 keer per jaar in. Vroeger was dat nóg meer, maar toen waren er ook minder afleiders. Velen van ons denken – logisch genoeg – dat de bliksem hen niet zal treffen, simpelweg omdat het niet veel voorkomt. Toch kan het een ontzettend gevaarlijk natuurverschijnsel zijn, waardoor ook jij getroffen kan worden.

Onweer en buitenshuis
Ben je buitenshuis? Blijf dan uit de buurt van hoge punten. Zorg ervoor dat je zelf niet het hoogste punt bent. Sta je op een open veld, bijvoorbeeld tijdens een festival? Ga dan ineengedoken op je hurken zitten, met je voeten zo dicht mogelijk tegen elkaar aan. Schuil nooit onder een boom en leun er ook niet tegenaan: bomen trekken onweer aan. Verder blijf je weg van ijzerwaren, want die geleiden en zijn dus levensgevaarlijk bij een onweersbui.

Onweer en binnen zijn
Als het onweert, ben je in principe binnen het veiligst. Het gebruiken van elektrische apparaten zorgt er echt niet voor dat de kans op een blikseminslag groter wordt. Wel kunnen ze beschadigen als de bliksem inslaat. Dus misschien is het slim om de stekkers van waardevolle apparaten toch even te verwijderen.

Ook in een auto ben je veilig: een auto kun je zien als een veilig huisje dat jou beschermt. Hoe dat komt? Door de metalen carrosserie. Als geleider voert deze constructie de bliksem af naar de grond en gaat deze dus ‘langs’ jou heen.

Hoewel het als een fabeltje klinkt, is het toch echt waar: douchen en in bad gaan kán gevaarlijk zijn tijdens een onweersbui. Wanneer de bliksem inslaat, zoekt stroom een uitweg langs leidingen, dus ook de leidingen waar jouw douchewater uitkomt. Hoewel de kans erg klein is, bestaat ‘ie dus wel. Wat een hele mooie oplossing is, is de onweerradar in de gaten houden wanneer slecht weer op komst is. Deze radar wordt vooral gebruikt om niet naar buiten te gaan tijdens een onweerbui, maar kan ook helpen voor een bad- of douchesessie.

Windstoten

Een strijd met de wind ga je niet winnen. Een gecontroleerd briesje op z’n tijd kan lekker zijn, maar harde rukwinden zijn wel degelijk gevaarlijk. Wanneer je de hond uitlaat, op de fiets zit of zelfs in de auto. Krachtige rukwinden kunnen soms wel met 150 km/u oplaaien. Ga de strijd niet aan, maar zoek een veilig onderkomen.

Ben je onderweg in de auto? Houd dan twee handen stevig aan het stuur, houd wat extra afstand en vertrouw op je rijkunsten. Zit je net op de fiets tijdens wanneer harde windstoten ontstaan? Zorg ervoor dat je niet vlak langs een autoweg fietst, om te voorkomen dat je de weg op wordt geblazen.

Gladheid

Gaat het regenen na een lange en droge periode? Kijk dan ook goed uit als je met de auto de weg opgaat. De wegen kunnen, wanneer het gaat regenen, ineens spekglad worden. Die gladheid wordt veroorzaakt door druppels olie, minieme rubberdeeltjes en andere (vloei)stoffen die van auto’s zijn gevallen, in combinatie met stof.

Bij een plotselinge regenbui komen de olie, rubberdeeltjes en het stof plotseling los. Met als gevolg een verraderlijk gladde laag op het wegdek. Overigens kan het na een lange, droge periode beter even kort hozen dan dat er maar een beetje regen valt. Want vooral bij lichte regen spoelt de laag niet weg, maar blijft op het wegdek liggen.

Hevige regen

Met name in de herfst krijgen we te maken met dwarrelende bladeren die een weg naar beneden zoeken. Kale bomen doemen op en de bladeren belanden op straat, op de daken én in dakgoten. Het is daarom belangrijk om nu al goed je dakgoten te controleren. Ben je niet zo’n controleur of wil je meer zekerheid? Schaf dan bladvangers voor in je dakgoot aan.

Check daarnaast gelijk even of je dakgoot en regenpijp nog wel van deze tijd is. Door de klimaatverandering hebben we namelijk heftigere regenbuien. Maar een hoop oude huizen hebben nog oude dakgoten en regenpijpen, die de flinke regenbuien van tegenwoordig niet goed meer aankunnen, met als gevolg overstroming en lekkage binnenshuis.

Gaat het toch mis?

Is er toch schade als gevolg van het noodweer ontstaan? Zorg er dan voor dat je in elk geval goed verzekerd bent. Onze adviseurs helpen je graag bij het vinden van een juiste woonverzekering, passend bij jouw persoonlijke situatie.

Deel dit bericht