Ga naar inhoud

11 november 2020Gezondheid

De lockdown babyboom is een feit

Het is een mythe die al decennia oud is: een stroomstoring zou zorgen voor een babyboom negen maanden later. Veel activiteiten vallen immers weg als er geen stroom is. De tv doet het niet meer, de smartphone is na een tijdje leeg en ook een boek lezen zit er niet in. Partners zoeken dus elkaars gezelschap op en dat leidt tot meer geboortes negen maanden later.

Uit de geboortecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat een stroomstoring inderdaad weleens een babyboom tot gevolg kan hebben. Bij veertig procent van de stroomstoringen is na negen maanden een geboortegolf te zien, terwijl dat na maanden zonder stroomstoring maar in veertien procent van de gevallen zo is. 

Met de lockdown van maart 2020 kwamen we in een soort wekenlange stroomstoring terecht. De tv deed het nog wel en een boek lezen kon ook nog, maar uitstapjes buiten de deur zaten er niet meer in. Er werd toen al gespeculeerd over een mogelijke babyboom. In het najaar van 2020 gingen we opnieuw in lockdown.

Nu, eind 2021, blijken die lockdowns inderdaad voor een flinke babyboom te hebben gezorgd. Er werden dit jaar 6.800 meer baby's geboren dan in dezelfde periode in 2020, zo meldt het CBS. Het is het hoogste aantal geboorten in 10 jaar tijd. Toch is Nederland vrij uniek in die babyboom: in Europa werden er verder alleen in Finland ook meer kinderen geboren. 

Onbezorgd zwanger 

Bij Univé helpen we je graag om zo onbezorgd mogelijk zwanger te zijn. Vanuit onze aanvullende verzekeringen kun je dan ook een vergoeding krijgen voor zwangerschapscursussen én krijg je een gratis kraampakket.  

Zorgverzekering 2022

Verwacht je in 2022 een kindje? Dan kun zorgen dat je zorgverzekering hierop afgestemd is, met een vergoeding voor bijvoorbeeld zwangerschapscursussen en een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie. Wil je wat hulp bij je keuze? Via de ZorgCheck krijg je online een advies of maak direct een (online of telefonische) afspraak met de Univé-adviseur.

 Direct je premie berekenen kan natuurlijk ook.

Bereken mijn premie

Deel dit bericht