Ga naar inhoud

6 juli 2017Vervoer

Let op speed-pedelecs op de rijbaan!

Vanaf 1 januari 2017 kon je de speed-pedelecs of High speed e-bikes al op de rijbaan tegenkomen. Per 1 juli 2017 zijn ook de laatste speed-pedelecs overgegaan van een snorfietskenteken naar een bromfietskenteken. Een speed-pedelec is een fiets met trapondersteuning tot 45 kilometer daarmee onderscheidt hij zich van een gewone elektrische fiets. De gewone elektrische fiets ondersteunt tot 25 kilometer.

Vanaf 1 januari 2017 kon je de speed-pedelecs of High speed e-bikes al op de rijbaan tegenkomen. Per 1 juli 2017 zijn ook de laatste speed-pedelecs overgegaan van een snorfietskenteken naar een bromfietskenteken. Een speed-pedelec is een fiets met trapondersteuning tot 45 kilometer daarmee onderscheidt hij zich van een gewone elektrische fiets. De gewone elektrische fiets ondersteunt tot 25 kilometer.

Bestuurders van een speed-pedelec moet zich houden aan de regels voor bromfietsen. Dit betekent o.a. dat een bestuurder:
• 45 kilometer per uur op de rijbaan mag rijden
• 30 kilometer per uur op het bromfietspad binnen de bebouwde kom mag rijden
• 40 kilometer per uur op het bromfietspad buiten de bebouwde kom mag rijden
• Minimaal een AM rijbewijs moeten hebben
• Een helm moet dragen dit geldt ook voor een eventuele bijrijder
• Een gele bromfietskentekenplaat achterop de speed-pedelec moet hebben gemonteerd

Hoe verzeker je een speed-pedelec?

Voor een speedpedelec of HS e-bike sluit je een speed pedelec verzekering af. Dekking voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) is verplicht. U kiest zelf voor een aanvullende dekking voor schade door storm, brand, diefstal en ongelukken. Maar ook voor Rechtshulp, Pechhulp of een Opzittendenverzekering.

Deel dit bericht