Ga naar inhoud

16 april 2016Vervoer

Leren fietsen is een kwestie van oefenen

De vakantie is de perfecte tijd om te leren fietsen. Kies een mooie dag, een rustige straat en neem de tijd. Met onderstaande tips krijgt je zoon of dochter het fietsen goed onder de knie!

Stap 1. Zelfvertrouwen

Forceer de fietslessen niet. Je kind moet er echt klaar voor zijn om te leren fietsen. Zijn motoriek moet ontwikkeld zijn, hij moet lang genoeg zijn en voldoende kracht hebben.

En, het allerbelangrijkst: hij moet het durven, het zelfvertrouwen hebben dat hij dit kan. Sommige kinderen zijn er op hun derde al aan toe, andere pas op hun zevende. Gemiddeld leert een kind in Nederland op zijn vijfde fietsen.

Stap 2. De goede maat kinderfiets

Sommige ouders kopen een kinderfiets op de groei. Toch is een fiets niet geschikt als hij te groot is. Je kind houdt de fiets dan minder gemakkelijk onder controle en zal zich minder zeker voelen. Een te kleine fiets is ook onhandig omdat de knieën dan tegen het stuur kunnen komen.

Om te leren fietsen moet de fiets dus de juiste maat hebben. Dat betekent dat je kind met de voeten plat op de grond moet kunnen staan en dat zijn benen genoeg bewegingsvrijheid hebben.

Stap 3. Zijwielen verstellen

Voordat je met de echte fietslessen begint, kun je je kind al wat laten wennen aan de nieuwe ervaring. Bijvoorbeeld door de zijwieltjes te verstellen, zodat deze alleen de grond raken als je kind met de fiets uit balans raakt.

Een andere mogelijkheid is om de fiets eerst als loopfiets te gebruiken. Je kind gebruikt de trappers dan niet, maar gaat vooruit met de fiets door zich met zijn voeten af te zetten en ze bij voldoende vaart in te trekken. Zo kan hij leren zich te concentreren op de kijkrichting en het evenwicht.

Stap 4. Vooruitkijken

Als kinderen leren fietsen zijn ze geneigd naar de trappers of het stuur te kijken. De les die je in het begin niet vaak genoeg kunt herhalen is: kijk vooruit! Richt je blik op het punt waar je naar toe wilt, en niet op je fiets. Cruciaal om goed te leren sturen en in evenwicht te blijven.

Stap 5. Regelmatig doortrappen

Om de fiets stabiel te houden is het verder belangrijk om genoeg vaart te hebben. Leer je kind om rustig en regelmatig te trappen. Racen is niet nodig, maar met het goede tempo val je minder snel.

Stap 6. Af en toe loslaten

De eerste keren dat je kind zonder zijwieltjes fietst, hol je naast hem mee en hou je hem vast aan zijn kleding. Blijf herhalen dat hij voor zich moet kijken en rustig door moet fietsen.

Merk je dat hij vaart heeft en in balans is? Laat hem dan af en toe even los. Maar blijf nog naast hem rennen voor het geval hij omvalt. Herhaal deze oefening zo vaak als nodig en laat hem steeds iets langer alleen fietsen.

Neem de tijd, en oefen meerdere dagen een korte periode. Het hoeft niet in één dag. Hou het leuk, blijf positief en hou je ergernis binnen als het niet snel genoeg lukt. Gaat het helemaal goed? Dan hoef je niet meer naast hem te rennen.

Stap 7. Veilig stoppen

Fietsen is één, remmen is iets anders. Leer je kind daarom hoe hij moet stoppen. Eerst ophouden met trappen zodat de fiets vaart mindert. Dan niet abrupt remmen, maar rustig en geleidelijk. Niet naar de trappers kijken, maar vóór je.

Gaat de fiets kantelen, zet dan een voet op de grond. Leer je kind ook dat hij niet midden op de weg moet stoppen, maar aan de kant. Een fiets met een terugtraprem is voor de meeste kinderen het gemakkelijkst.

Verkeersregels leren

Als je kind het fietsen onder de knie heeft ben je er nog niet. Want verkeersinzicht breng je hem niet in een middagje bij. Maak daarom regelmatig samen een fietstochtje, wijs hem op belangrijke verkeersregels en corrigeer zijn fietsgedrag. Geef zelf het goede voorbeeld en bespreek het gedrag van andere fietsers als je bijvoorbeeld samen in de auto zit.

Alleen op pad: veiligheid voorop

Het hangt helemaal van je kind en van de omgeving bij je huis af wanneer je hem echt helemaal alleen laat fietsen. Je kunt in het begin samen een paar veilige routes oefenen en hem op het hart drukken dat hij alleen daar zonder begeleiding mag fietsen.

Monteer een lange stang met een vlaggetje aan de fiets, dan valt hij op bij andere weggebruikers. Een fietshelm is niet verplicht in Nederland, maar verhoogt de veiligheid wel. Gaandeweg leert je kind beter opletten en gaat hij ook andere routes fietsen. Breng daarom verkeersveiligheid regelmatig ter sprake in het gezin.

Fietsverzekering ook voor kinderfiets

Of je nu een gloednieuwe of een tweedehands fiets voor jezelf of je kind aanschaft, bij Univé kun je deze goed en voordelig verzekeren tegen diefstal en beschadiging.

Deel dit bericht