29 maart 2021Wonen
Je koophuis tijdelijk verhuren, mag dat zomaar?
In sommige gevallen kan het aantrekkelijk zijn om je koophuis te verhuren. Omdat je bijvoorbeeld al een nieuw huis gekocht hebt en het oude niet verkocht is. Of wanneer je voor langere tijd naar het buitenland gaat, maar je huis wel wilt aanhouden. Om kosten te besparen kun je dan je huis tijdelijk verhuren. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden bij tijdelijke verhuur van je eigen woning?
Welke opties zijn er?
Voordat je je woning gaat verhuren is het belangrijk dat je weet met welke wet- en regelgeving je te maken krijgt. Doe je dat niet, dan kan dat op den duur voor problemen en financiële schade zorgen. Stel de vraag: mijn koophuis verhuren, mag dat? Of mag ik een kamer verhuren in mijn koophuis? Voor het tijdelijk verhuren van je koopwoning heb je verschillende opties.
1. Kortdurend huurcontract
Een kortdurend huurcontract mag niet langer dan 2 jaar duren en mag daarna niet verlengd worden. Denk hier dus goed over na voordat je de overeenkomst afsluit. Laat je de huurder namelijk langer blijven, dan gaat het contract over in een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Je huurder krijgt dan huurbescherming en je kunt het contract niet zomaar beëindigen. Je koophuis verhuren is dan ineens niet meer tijdelijk.
2. Tussenhuur (diplomatenclausule)
Wanneer iemand tijdelijk in het buitenland gaat wonen, wordt er nog wel eens gekozen voor tussenhuur. Daarom wordt dit ook wel de diplomatenclausule genoemd. De overeenkomst lijkt op die van een kortdurend huurcontract.
Het verschil is dat je als verhuurder de huur tussentijds wel mag beëindigen, met een opzegtermijn van 6 maanden. Ook mag een contract voor tussenhuur verlengd worden, in tegenstelling tot een huurcontract voor bepaalde tijd.
3. Verhuren op basis van de Leegstandswet
Er is een groot woningtekort in Nederland. Om te voorkomen dat huizen onnodig leegstaan is de Leegstandwet bedacht. Deze wet maakt tijdelijke verhuur van je eigen woning makkelijker als deze bijvoorbeeld bij een verkoop lang leegstaat. Wel heb je hiervoor toestemming van de gemeente en je hypotheekverstrekker nodig. Verhuren via de Leegstandswet kan vanaf 6 maanden en mag maximaal 5 jaar duren.
De huurprijs
In principe ben je vrij om zelf te bepalen voor welke prijs jij je koophuis verhuren wilt. Dat mag alleen niet als je woning onder de sociale huurgrens valt. Je moet dus weten of jouw huis in de vrije sector valt, of als sociale huurwoning wordt gezien. Dat kun je uitrekenen met behulp van het landelijk geldende puntensysteem voor huurwoningen.
Je plichten als verhuurder
Met een huurcontract en huurprijs ben je er nog niet. Als verhuurder heb je namelijk verschillende plichten om aan te voldoen. Je moet de woning bijvoorbeeld goed onderhouden. Dat klinkt logisch, maar je moet daarnaast ook zorgen dat eventuele reparaties snel verholpen worden. Kleine reparaties zijn meestal voor de huurder, maar grotere reparaties zoals een lekkage zijn voor jouw rekening. Verhelp je deze niet, dan kan de huurder bijvoorbeeld een deel van de huurprijs inhouden.
De rechten van de huurder
Bij tijdelijke verhuur van je koophuis heeft een huurder minder huurbescherming dan bij verhuur voor onbepaalde tijd. Je kunt de huur aan het einde van de tijdelijke huurperiode gewoon beëindigen. Het is wel belangrijk dat je dit uiterlijk 1 maand (en niet eerder dan 3 maanden) voor het einde van de huurperiode schriftelijk aan de huurder laat weten. Dit heet de aanzegplicht. Doe je dit niet, dan gaat het contract over in een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Het wordt dan een stuk lastiger om de huur op te zeggen.
Alles even checken?
Zoals je ziet komt er best wat kijken bij je koophuis verhuren. Het is dan ook aan te raden om je plannen en huurovereenkomst eens goed door te nemen met een jurist. Bijvoorbeeld met een jurist van Rechtshulp on demand. Je krijg voor een vast bedrag dan precies het juridische advies dat je nodig hebt.
Deel dit bericht