Ga naar inhoud

27 november 2023Gezondheid

Knikker je fit

Dat bewegen gezond is, weet iedereen. Maar dat iedereen beweegt is niet vanzelfsprekend. Volgens het RIVM beweegt ongeveer de helft van de Nederlanders onvoldoende. Met name jongeren en jongvolwassenen zijn de laatste jaren minder gaan bewegen. Alle reden dus om van kinds af aan sport en spel te stimuleren. Met potjes oud-Hollands knikkeren bijvoorbeeld!

Om de nostalgie even op te rakelen: herinner je het gaan van de schoolbel, het geluid van knikkerzakjes die uit de lades werden gepakt en het net niet hollen op de gang om als eerste te kunnen gaan knikkeren? Destijds stond je er ongetwijfeld niet bij stil, maar met dat soort spelletjes had je al een groot deel van je benodigde dagelijkse beweging te pakken.

Beetje moeite doen

Waar beweging en vermaak vroeger hand in hand gingen, kunnen kinderen van nu zich prima uren vermaken zonder zich te hoeven verplaatsen. En daardoor moeten we soms net even iets meer moeite doen om ze in beweging te brengen. Univé doet dat als Supporter van Sport, waarmee we bijvoorbeeld partner zijn van het NK Knikkeren.

Gezond en blij

Met de titel Nederlands Knikkerkampioen valt er iets te winnen, maar zoals je hierboven al leest valt er vooral veel te winnen op het gebied van beweging. Daarom krijgen alle deelnemers van het NK een knikkerzakje mee naar huis. Lekker buiten blijven spelen is de boodschap en dat moet voor elk kind mogelijk zijn. Daar is knikkeren een voorbeeld van, maar er zijn natuurlijk talloze leuke (buiten)activiteiten waar kinderen gezond én blij van worden. Wie dan ook, waar dan ook!

Meer over de zorg van Univé

Deel dit bericht