Ga naar inhoud

15 november 2017Vervoer

Ken jij ze al? 14 nieuwe verkeersborden in Nederland

Het scorebord der Nederlandse verkeersborden staat sinds afgelopen zomer op plus veertien. Dat is best bijzonder, want het was al ruim tien jaar geleden dat we nieuwe verkeersborden kregen. Maar hoe zien die veertien nieuwe borden er precies uit? En wat betekenen ze?

Nieuwe verkeersborden: goed voor de verkeersveiligheid

Heb jij ze al gespot, de twaalf blauwe gebodsborden en twee blauwe informatieborden die ingevoerd zijn op 1 juli 2017? Ze vertellen je iets over uitwijkplekken of verplichte rijstroken. Zo zijn er borden die zeggen dat een bepaalde rijbaan alleen voor lijnbussen is, of juist voor vrachtwagens. De twee informatieborden wijzen je erop dat er een uitwijkplaats links of rechts van de weg is. Tot nu toe gebruikten gemeenten hiervoor allerlei verschillende borden. Erg verwarrend en dus gevaarlijk. De nieuwe verkeersborden scheppen orde in de chaos en vergroten zo de verkeersveiligheid.

Een blik op de borden

Laten we de nieuwe verkeersborden eens onder de loep nemen:

Dit gebodsbord met een trekker erop betekent niet dat je een landweg nadert en verplicht moet overstappen op een tractor. Nee, het zegt dat voertuigen die niet harder mogen dan 25 km/u (heftruck, graafmachine, trekker, etc.) verplicht over deze passeerstrook moeten rijden. Andere voertuigen mogen hier juist níet overheen. Ben je bij het bord met de streep erdoor? Dan is de passeerstrook passé.

Je ziet hierop een lijnbus, tram, vrachtwagen of combinaties daarvan. Zie jij het bord met de lijnbus erop en denk je als fietser: hier kan ik beter niet in rijden? Dat klopt als een… Afijn. Deze borden geven aan dat een bepaalde rijstrook alleen gebruikt mag worden door het afgebeelde voertuig. Of juist, als er een rode streep doorheen staat, dat de exclusieve rijstrook eindigt.

Deze twee informatieborden leveren je misschien hersenkronkels op. Eigenlijk zijn ze vrij simpel: ze geven een uitwijkplaats aan de linker- of rechterkant van de weg aan. Zo’n uitwijkplaats is fijn op smalle wegen waar passeren en inhalen een crime is.

Tot zover Nederland, nu de grens over. Want wist je dat je in het buitenland heel andere verkeersborden kunt vinden?

Verkeersborden in het buitenland

In het buitenland kom je soms verrassende verkeersborden tegen. Het Noorse eiland Spitsbergen, dat niet ver van de Noordpool ligt, heeft bijvoorbeeld waarschuwingsborden voor ijsberen. In Gibraltar, de Britse enclave in Zuid-Spanje, kun je niet alleen aapjes kijken op de Rots van Gibraltar – maar ook op de verkeersborden. En in Beijing waarschuwt een bizar bord dat je niet met een olifant in je achterbak door een bepaalde straat mag. Nog meer gekke, grappige en bijzondere verkeersborden van over de hele wereld spotten? Kijk dan eens op Signspotting.com.

Gelijke borden dankzij Wenen

Naast dit soort grappige lokale borden lijken verkeersborden wereldwijd best veel op elkaar. Logisch, anders zou het helemaal verkeerd lopen met verkeersdeelname in andere landen. We hebben dit te danken aan de Weense Conventie van 1968. Daarin werd afgesproken dat borden over de hele wereld zoveel mogelijk op elkaar moeten lijken.

Zon tegen

Eerder dit jaar leek er in Rijssen opeens een nieuw verkeersbord onder de zon te zijn. Het waarschuwingsbord met een laagstaande zon is goed bedacht, maar bleek een 1 aprilgrap. Veilig Verkeer Nederland wilde er aandacht mee vragen voor dit gevaarlijke fenomeen. Kijk je tegen een lage zon in? Dan heb je 20 procent meer kans op ongelukken.

Blind kunnen vertrouwen op borden

In 2012 gingen een hoop borden aan diggelen. Althans, het ontwerp daarvan. Op bepaalde verkeersborden werd namelijk een witte rand toegevoegd. Dankzij het extra contrast kunnen de 700.000 kleurenblinden in Nederland de verschillende onderdelen op het bord sindsdien veel beter onderscheiden.

Borden en regels oefenen met apps

Ben jij een auto-didact op verkeersvlak? Of heb jij er wat meer moeite mee om door oefenstof voor verkeersregels te fietsen? In dat laatste geval hebben we wat apps om je op weg te helpen:

  • Verkeersveiligheid is geen spelletje. Gelukkig kun je er wel spelenderwijs over leren. Met deze app van de Europese Commissie leer je alles over de verkeersregels van andere EU-landen.
  • Je kennis over borden oppoetsen? Dat kan met European Road Signs voor de iPhone en iPad, en Traffic Signs voor Android-toestellen. De app Gratis Verkeersborden Oefenen (Android en iOS) bevat alleen Nederlandse verkeersborden.

Inkoppertje: oefen niet ‘live’ achter het stuur. Dat is gevaarlijk én verboden. Wil je weten welke elektronica, naast de telefoon, nog meer verboden zijn in de auto?

Deel dit bericht