Ga naar inhoud

17 december 2021Wonen

Is je kerstverlichting wel veilig? Hier moet je op letten

Uit Brits onderzoek blijkt dat maar liefst 90% van de online gekochte merkloze kerstverlichting niet voldeed aan de Europese veiligheidsnormen. Bijna de helft was onveilig, waardoor kortsluiting, oververhitting en zelfs brand kan ontstaan. Wij geven je tips voor veilige kerstverlichting.

Natuurlijk is het een fijne gedachte dat je woonverzekeringen hebt afgesloten voor het geval dat het mis gaat. Maar het zou nog veel beter zijn als je voorkomt dat er brand ontstaat. Dat kun je bijvoorbeeld doen door goed op te letten wanneer je kerstverlichting koopt en gebruikt. Zo wordt het tegelijkertijd gezellig én veilig.

Hoe kan kerstverlichting voor brand zorgen?

Het zijn maar kleine lampjes, maar toch kunnen ze grote problemen veroorzaken. De meeste ongelukken gebeuren in de decembermaand met kerstverlichting doordat er kortsluiting of oververhitting ontstaat. Of als een snoer niet meer deugt en gaat vonken. Stel je eens voor dat dit in de buurt van een gordijn gebeurt, of bij ander brandbaar materiaal…

Voldoet de verlichting aan de kwaliteitsnormen?

Als er een CE-keurmerk op je gekochte kerstverlichting staat, dan weet je in ieder geval zeker dat het product voldoet aan de Europese kwaliteitsnormen. Lees ook altijd de begeleidende informatie door, want hierin staat hoe je de kerstverlichting op een veilige manier kunt gebruiken. En let op: Chinese bedrijven gebruiken een keurmerk om aan te geven dat een product uit China komt. Dit teken lijkt erg op het CE-keurmerk, maar zegt dus niets over de veiligheid.

Vanuit het oogpunt van duurzaamheid kiezen veel mensen al voor ledverlichting. Maar ook als je kijkt naar veiligheid is dit de beste keuze. Ledverlichting wordt namelijk minder warm. Als er de code IP44 op staat, of een markering met een waterdruppel in een driehoek, heb je veilige producten gekocht. Voor de zekerheid heb je overigens al overal in huis rookmelders hangen, nietwaar?

Gebruik je gezond verstand

Je begrijpt uiteraard dat het verstandig is om de kerstverlichting niet te omwikkelen met brandbare materialen of je kerstboom met lampjes tegen de gordijnen aan te zetten. Ook het bundelen van warmtebronnen is nooit een goed idee. De warmte moet altijd goed weg kunnen. Verder check je vooraf of de snoeren niet beschadigd zijn. Zelf met tape aan de slag gaan is niet verstandig. Een zwakke plek blijft gevaarlijk, dus weg ermee als het snoer stuk is. Tot slot: prop je stekkerdoos niet te vol met allerlei elektronica. En als je de deur uit gaat, doe dan ook de kerstverlichting uit.

Op deze manier ga je veilig om met je kerstverlichting. Veel gezelligheid gewenst!

Deel dit bericht