Ga naar inhoud

8 mei 2023Gezondheid

In gesprek met Han de Hair, vitaliteitsspecialist De bouwstenen van vitaliteit

Han de Hair is eigenaar van een sportschool in Joure, voorzitter van de vereniging van Exclusieve Sportcentra en bovenal specialist op het gebied van vitaliteit. “Ik ben een ‘helper’ van nature. Wil mensen coachen bij het behalen van hun doelen in vitaliteit en kennis bijbrengen. Zie mij als een leraar in vitaliteit.”

Vitaliteit is...

“Vitaal ben je als je fysiek, mentaal en sociaal in balans bent. Fysiek is daarin goed meetbaar: gewicht, vetpercentage, longinhoud, uithoudingsvermogen. Maar iemand die wat te zwaar is maar wel goed traint is vaak gezonder dan de persoon die niet traint. Ben je erg gespierd dan heb je automatisch een te hoog BMI. Vetpercentage zegt daarom veel meer.”

“Mentale vitaliteit kan je meten aan slaap – het liefst minimaal 7 uur per dag, en aan hoeveel stress je ervaart. Kortdurende stress is helemaal niet erg, dat geeft je een impuls om te presteren, maar langdurige stress heeft een negatieve invloed op je vitaliteit. En mentale vitaliteit gaat natuurlijk ook over hoe je je voelt, hoe je in je vel zit.”

Fysiek en mentaal zijn verbonden

“Fysiek en mentaal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je een rotdag hebt kan je het beste gaan bewegen. Dan maakt je lichaam endorfine aan. Als iemand mentaal niet lekker zit maar nog wel wat energie in zijn batterij heeft om te trainen dan zeg ik altijd: ga alsjeblieft trainen. Je hoeft echt niet vol gas te gaan. Maar het trainen zorgt voor de aanmaak van endorfine waardoor je weer in een opwaartse spiraal belandt. Op de bank blijven liggen heeft vanzelfsprekend dan het tegengestelde effect.”

Levenskracht

“Sociaal welzijn – verbinding met anderen – is ook een belangrijke component van vitaliteit. De Grieken trainden vroeger in een gymnasion (tevens de naam van Han zijn sportschool) waar tijdens de trainingen filosofen langs de kant hun wereldbeeld stonden te prediken. Verbinding tussen sociaal en fysiek, daar geloof ik ook heel erg in. Ik zie vaak mensen in hun eigen bubbel trainen, zonder focus op wat ze aan het doen zijn. Koptelefoon, een beetje bewegen en ondertussen druk op de smartphone. Daar help je jezelf echt niet mee. Ik noem dat ook wel ‘fitnixen.’ De mens is wel echt een sociaal wezen. Echte verbinding met anderen zorgt voor levenskracht.”

“De mens is wel echt een sociaal wezen”

Sociale afzondering

“Veel jongeren kampen tegenwoordig met mentale klachten. Ik denk dat er in coronatijd veel mis is gegaan. De maatregelen die toen zijn genomen hadden grote invloed op het leven van jongeren en ik denk dat de gevolgen daarvan veel verder gaan en langer doorwerken dan we toen hadden voorzien. Sociale afzondering heeft een grote impact op het gevoel van welbevinden. Dat is niet zomaar hersteld.”

In samenwerking met Han delen we de komende tijd een serie artikelen over vitaliteit waarvan dit artikel de eerste is. In dit artikel leerden we dat vitaliteit bestaat uit een goede balans in fysiek, mentaal en sociaal welzijn. In de komende artikelen gaan we dieper op deze bouwstenen van vitaliteit in.

Deel dit bericht