Ga naar inhoud

11 oktober 2021Wonen

(Huis)dieren en verzekeringen: weet jij wat wel en niet verzekerd is?

Iedere situatie is anders. Dat maakt het soms zo lastig te begrijpen wat een verzekeringsmaatschappij voor je kan betekenen wanneer jij, je huisdier en/of een ander dier ergens bij betrokken is geraakt. Soms gaat het om schade aan andermans spullen door jouw huisdier. Maar weet je ook wat er gebeurt als je op vakantie bent en je hond wordt ziek? Of wanneer het kleinvee van je buren schade maakt aan jouw auto?

Aan de hand van onderstaande voorbeelden laten we je zien dat verschillende verzekeringen een rol kunnen spelen – afhankelijk waar je je op dat moment bevindt, wanneer iets gebeurt en hoe dat is gebeurd. Let wel: we gaan er vanuit dat je klant bij Univé bent. Informeer anders bij je eigen verzekeraar naar de voorwaarden per situatie.

1. Een ongeluk komt nooit alleen

Je bent heerlijk aan het fietsen met hondje Fikkie. Hij rent altijd naast je. Dat gaat nooit fout. Maar nu rent Fikkie opeens naar rechts en zo valt mevrouw Jansen, die toevallig voorbij fietst, van haar elektrische fiets. Gevolgen: mevrouw Jansen een gebroken been, de fiets een gebroken wiel, Fikkie een gebroken poot. Dit is toch allemaal verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering?

Antwoord: de schades die Fikkie veroorzaakt heeft aan mevrouw Jansen en haar fiets, zijn verzekerd op je aansprakelijkheidsverzekering. De rekening van de dierenarts valt hier niet onder en is voor eigen rekening.

2. Drama bij brand

Alsof brand aan de woning al niet erg genoeg is, blijkt ook je kat te zijn overleden. Wat een verdriet. Maar hier ben je natuurlijk nietvoor verzekerd op je woonverzekering. Want een huisdier is een gezinslid en geen inboedel. Toch?

Antwoord: niet waar. Onder de dekking van de inboedelverzekering valt óók zo’n verdrietig voorval. Maximale dekking: € 1.000 per gebeurtenis.

3. Fikkie is gestolen

Gelukkig heb je hem gisterenavond nog een dikke knuffel gegeven voordat je bent gaan slapen. Ook Fikkie is gaan slapen, maar dan beneden in zijn mand. Maar vanochtend was alles anders: de achterdeur is opengebroken en zowel Fikkie als zijn mand zijn gestolen. Dit valt dan toch ook onder de inboedelverzekering?

Antwoord: ook diefstal uit de woning van een huisdier valt onder een verzekerde gebeurtenis. Maximale dekking: € 1.000 per gebeurtenis.

4. Op vakantie naar Kreta

Je keek er zo naar uit: eindelijk op vakantie naar Kreta met manlief en hondje Fikkie. Na slechts drie dagen verblijf krijg je slecht nieuws uit Nederland: er heeft een ernstige brand plaatsgevonden in jullie woning. Meteen naar huis dus. Je hebt de Univé Alarmcentrale gebeld en zij leggen twee tickets klaar om terug te vliegen van Heraklion naar Amsterdam. Maar hondje Fikkie? Blijft hij nu alleen achter in Griekenland?

Antwoord: niet waar. De reisverzekering vergoedt maximaal € 250,- zodat ook Fikkie mee terug kan.

5. Een onbezorgde vakantie op Lanzarote

Je bent heerlijk op vakantie op Lanzarote. Natuurlijk is Fikkie ook meegevlogen. Maar Fikkie wordt onwel bij een lange wandeling na de lunch. Hij blijkt iets verkeerd gegeten te hebben in jouw all-inclusive hotel. Kosten dierenarts op Lanzarote: € 180,-. Gelukkig valt dit onder de dekking van je reisverzekering! Toch?

Antwoord: waar, mits je de dekking ‘Medische kosten’ hebt toegevoegd op je doorlopende reisverzekering. Dan wordt er maximaal € 250,- per huisdier vergoed.

6. Bijten

Fikkie is een keffertje, maar géén bijter. Hij bijt eigenlijk (bijna…) nooit. Maar stel dat ‘ie die ene keer toch wordt uitgedaagd en bijt. Ben je dan wel of niet verzekerd?

Antwoord: Er zijn drie situaties.

  • Fikkie bijt jouw telefoon stuk. Je hebt een inboedelverzekering met All Risk-dekking. In dit geval is de schade niet verzekerd, want schade door huisdieren is uitgesloten op de All Risk-dekking.
  • Fikkie beet de telefoon van de buurman stuk toen hij op ontdekkingstocht ging. Heb je een aansprakelijkheidsverzekering, dan is dat wel verzekerd.
  • Fikkie bijt in het been van de postbode die net een blauwe brief kwam bezorgen. De broek van de postbode is helemaal aan flarden. Dat is wel verzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering.

7. Blaffen

De buurman is minder gecharmeerd van Fikkie. En daardoor loopt de spanning tussen beide huishoudens hoog op. De rijdende rechter moet er bijna aan te pas komen om het burengeschil op te lossen. Kan Univé hier bij helpen?

Antwoord: jazeker. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt met de dekking 'Consument & wonen', kun je bellen met Univé Rechtshulp. Je wordt dan geholpen door een jurist.

8. Steigerende stier

Landelijk wonen is leuk, maar loslopend wild van de buren iets minder. De stier van de buurman is ontsnapt. In paniek rent het beest tegen jouw auto op. Er is veel lakschade. De eigenaar van de stier geeft zich niet thuis. Kun je de boer aansprakelijk stellen en zo ja: wie helpt je hierbij?

Antwoord: ja, dat is mogelijk. Hier helpen de juristen van Univé Rechtshulp je graag mee als je een rechtsbijstandverzekering met dekking 'Verkeer & voertuigen' hebt.

9. Fikkie is ziek

Al drie jaar lang is hondje Fikkie je steun en toeverlaat. Dus toen hij ziek werd, ben je meteen naar de dierenarts gereden. Het goede nieuws: Fikkie is weer helemaal opgelapt. Het slechte nieuws: een rekening van de dierenarts van maar liefst € 450,-. Heeft Univé hier een oplossing voor?

Antwoord: Ja, daar heeft Univé een oplossing voor: de huisdierenverzekering. Als je de verzekering hebt afgesloten voordat Fikkie ziek werd, kun je de rekening van de dierenarts bij ons indienen. Je betaalt dan 20% van de rekening zelf, de rest betalen wij.

Deel dit bericht